Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Happy Hour op vrijdag 23 maart 2018

Happy Hour op vrijdag 23 maart 2018Kunst & Cultuur

Olav Grondelaers maakt live radio in het Hof van Busleyden in Mechelen, over de nieuwe tentoonstelling 'Roep om rechtvaardigheid'.

Mechelen kende een bloeiperiode in de 15de en 16de eeuw. Margareta van Oostenrijk vestigde er haar hof, waardoor het feitelijk de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden werd. De humanist Hiëronymus van Busleyden liet een stadspaleis in Renaissancestijl optrekken en ontving er geleerden als Thomas More en Erasmus.

In die periode werd in Mechelen ook de Grote Raad opgericht, een centraal instituut voor rechtspraak in de Nederlanden. Die maatschappelijke omwenteling liet sporen na in de kunstproductie van dat moment. Dat is het verhaal van 'Roep om rechtvaardigheid', een nieuwe grote tentoonstelling in het Hof van Busleyden waarvoor topstukken van Vlaamse meesters uit tal van prestigieuze collecties naar Mechelen komen.

Olav Grondelaers praat over de tentoonstelling met curatoren Samuel Mareel en Manfred Sellink en met jurist Georges Martyn. Mus-e creëerde bij de tentoonstelling het jongerenproject 'Justice in motion'.

De tentoonstelling is een opmaat naar de heropening van het Hof van Busleyden na een jarenlange restauratie. Artistiek directeur Sigrid Bosmans licht een tipje van de sluier over de herinrichting van het museum. Lieve Watteeuw belicht het topstuk uit de collectie van het museum: de besloten hofjes. En met Willy Thomas van Arsenaal/Lazarus praten we over het Mechelse stadsproject 'De grond der dingen'.

Accordeoniste Sophie Cavez en violist Baltazar Montanaro zorgen voor live muziek.

Happy Hour

Olav luidt deze week het weekend in en trakteert u op vrijkaarten voor de beste culturele evenementen.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via happy@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 19 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.