Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Haydn 2032 - No.7 - Gli Impresari - Giovanni Antonini - Kammerorchester Basel

Haydn 2032 - No.7 - Gli Impresari - Giovanni Antonini - Kammerorchester Basel Klassieke muziek, CD

Uitvoerders: Kammerorchester Basel o.l.v. Giovanni Antonini. Label: Alpha 680.
Hoes van de Haydn-cd van Kammerorchester Basel o.l.v. Giovanni Antonini

Het 7e volume van de integrale opname van de symfonieën van Haydn

Programma: Joseph Haydn: Symfonie nr.9 in C - Symfonie nr.65 in A - Symfonie nr.67 in F; Wolfgang Amadeus Mozart: Thamos, König in Aegypten KV345.

Tegen 2032, de 300e verjaardag van Joseph Haydn, wil de Italiaanse dirigent Giovanni Antonini alle symfonieën van de componist opnemen. Hij doet dat met twee voortreffelijke orkesten die niet voor elkaar onderdoen: zijn eigen Il Giardino Armonico en, zoals op dit nieuwe, zevende volume, het Kammerorchester Basel.

Het parcours dat Antonini tot nog toe heeft afgelegd is gewoonweg onberispelijk. Ook op deze nieuwe uitgave, met daarop drie minder bekende en zelden uitgevoerde en opgenomen Haydn-symfonieën, leidt hij het Kammerorchester Basel in spannende, gedreven en hoogst levendige uitvoeringen. Knap hoe hij er telkens in slaagt om met een klein ensemble toch een grote, symfonische, maar altijd glasheldere klank te produceren. Sturm und Drang, inderdaad!

Wat deze reeks nog aantrekkelijker maakt, is het feit dat Giovanni Antonini de symfonieën van Haydn vaak combineert met minder bekende werken van diens tijdgenoten. Op deze cd is dat het behoorlijk dramatische Thamos, König in Aegypten KV345, gelegenheidsmuziek die Mozart in 1773 schreef bij het toneelwerk van Tobias Freiherr von Gebler.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel