Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Haydn - Concertos - Il Pomo d'Oro

Haydn - Concertos - Il Pomo d'OroKlassieke muziek

Uitvoerders: Riccardo Minasi, viool; Maxim Emelyanychev, klavecimbel; Johannes Hinterholzer, hoorn; Il Pomo d'Oro. Label: Erato 0825646052042.
Hoes Haydn - Concertos - Il Pomo d'Oro

Haydn - Concertos - Il Pomo d'Oro

Programma: Joseph Haydn: Vioolconcerto in G - Hoornconcerto in D, Klavierconcerto in G - Symfonie nr.83 in g De Hen - Fantasia in C - Klavierconcerto in D - Concerto in F voor viool en klavecimbel

Il Pomo d’Oro stelt alweer een nieuwe cd voor. De 14de in de rij intussen. Indrukwekkend als je weet dat dit ensemble, gespecialiseerd in historische uitvoeringen, pas in 2012 werd opgericht. Nog niet zo gek lang bezig dus, maar al een indrukwekkende staat van dienst: een drukke concertagenda, bekroonde cd’s en samenwerking met grote solisten (contratenoren Max Emanuel Cencic, Xavier Sabata en Franco Fagioli, het Franse cellowonder Edgar Moreau en de mezzo’s Ann Hallenberg en Joyce DiDonato).

Violist Riccardo Minasi en de piepjonge Russische klavecinist Maxim Emelyanychev (°1988) delen het dirigeerstokje bij Il Pomo d’Oro. Op deze dubbelcd met uitsluitend werk van Joseph Haydn hebben ze de taken netjes verdeeld. Ieder neemt de leiding op zich voor één cd, en is bovendien solist in twee concerti. Johannes Hinterholzer soleert in het hoornconcerto. Bekend repertoire in handen van gedreven en getalenteerde musici – dit kan niet fout gaan. Het resultaat is dan ook een evenwichtige cd, energiek maar ook elegant en lyrisch waar nodig.

Sinds 1 januari van dit nieuwe jaar heeft Minasi zijn samenwerking met Il Pomo d’Oro beëindigd. Emelyanychev blijft en zal worden bijgestaan door Stefano Montanari en George Petrou. Ongetwijfeld komt er nog heel wat moois op ons af.

Els van Hoof

Klara's oordeel