Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Haydns oratorium Die Jahreszeiten: veel meer dan een kwartel en jachthoorns.

Haydns oratorium Die Jahreszeiten: veel meer dan een kwartel en jachthoorns.Klassieke muziek

Klara Live zendt, opgesplitst in twee uitzendingen op maandag 17 en dinsdag 18 juni, het oratorium Die Jahreszeiten uit. Joseph Haydn schreef het na het grote succes van zijn andere grote oratorium Die Schöpfung. Ondanks de soms haast naïeve verheerlijking van het landelijke leven is volgens dirigent Philippe Herreweghe is de partituur nog veel uitdagender en inventiever dan Die Schöpfung.
Philippe Herreweghe dirigeert het Antwerp Symphony Orchestra© Antwerp Symphony Orchestra Jesse Willems

Haydns Jahreszeiten: de keuze van Philippe Herreweghe

Want net de schijnbaar eenvoudige taferelen, afgewisseld met hypervirtuoze passages maken het geheel uiterst delicaat. Bovendien was Haydn bij de creatie in 1801 zijn tijd ver vooruit qua instrumentatie, kleurschakeringen en ritmische en harmonische spitsvondigheden. Het aanbreken van de lente, de verzengende hitte inclusief zomeronweer, de jacht in de herfst en de ijzige kilte van de winter: alles is voorzien in de partituur om de lof van de natuur te bezingen.

Als vaste gastdirigent heeft Philippe Herreweghe een hechte band met het Antwerp Symphony Orchestra. Meer dan twintig jaar geleden begon hij er een traject om het orkest meer vertrouwd te maken met zijn stijlinzichten over het klassieke en vroeg-romantische repertoire. Met succes, want het Antwerpse orkest oogstte veel lof met zijn uitvoeringen van o.m. de Beethovensymfonieën en Mendelssohns oratoria. Haydns oratorium Die Jahreszeiten pas perfect in deze lijn. Zeker met het uitmuntende Collegium Vocale Gent en een cast van topzangers erbij.
Die solisten vertolken de rollen van de oudere pachter Simon, zijn dochter Hanne en de jonge boer Lucas. Librettist Gottfried van Swieten voegde ze toe aan zijn libretto op basis van de gedichtencyclus The Seasons van James Thomson. Het koor vertolkt de rol van het plattelandsvolk, inclusief een Breugheliaanse feestscène en een jachtscène, maar wel met aartsmoeilijke fuga’s.

“Alleen hij kent de geheime weg die moet worden genomen om me een glimlach te geven en me tot in het diepste van mijn ziel te raken...”, zei Wolfgang Amadeus Mozart over Franz Joseph Haydn.

Antwerp Symphony Orchestra & Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe
Christina Landshamer, sopraan
Maximilian Schmitt, tenor
Florian Boesch, bas

Klara Live, maandag 17 juni om 20 uur: de lente en de zomer uit Die Jahreszeiten
Klara Live, dinsdag 18 juni om 20 uur: de herfst en de winter uit Die Jahreszeiten
Beluister of herbeluister de concerten op Klara.be en de Klara-app.

 

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.