Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hedendaagse kunst en Gallo-Romeinse vondsten treden in dialoog

Hedendaagse kunst en Gallo-Romeinse vondsten treden in dialoogKunst & Cultuur

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren is er deze zomer actuele kunst te zien, op de tentoonstelling In Situ. Het Cultuurfestival MoMeNT nodigt drie beeldende kunstenaars uit om in dialoog te gaan met de permanente collectie. Kris Martin liet zich inspireren door de Romeinse afdeling: “Ik laat een aantal werken binnensluipen in de vaste collectie en ermee versmelten.”
Minusceel beeld van een vrijend koppel

Roma non fu fatta in un giorno: Rome is niet in één dag gebouwd.

De permanente tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum toont een indrukwekkende verzameling eeuwenoude voorwerpen die gevonden werden in en rond Tongeren. “De collectie is spectaculair omdat we van elk artefact het verhaal kennen”, zegt Kris Martin.

Ik denk dat de mensen niet eens zullen doorhebben dat het hedendaagse werken zijn

Martins kunstwerken in Tongeren zouden evengoed gemaakt kunnen zijn door Romeinse kunstenaars, zoals de witmarmeren steen waarop enkel het Latijnse woord ‘Nescire’ te lezen staat. Door het woord heen loopt een breuk in het marmer. “Wat doet iemand die een woord niet kent? Hij neemt zijn iPhone en zoekt het op. En dan is er al die technologie, satellieten... om dan op dat schermpje te doen verschijnen: ‘niet weten’. We denken dat we verschrikkelijk veel weten, maar we weten eigenlijk niet veel.”

Op een gebroken marmeren steen staat het Latijnse woord 'Nescire'
"We denken dat we verschrikkelijk veel weten, maar we weten eigenlijk niet veel"

Een van zijn opmerkelijkste creaties is een minuscuul bronzen beeldje van een vrijend koppel. Dat staat in al zijn fragiliteit op een grote molensteen. Het werk draagt de titel ‘Roma non fu fatta in un giorno’, wat betekent: ‘Rome is niet in één dag gebouwd’.

Tussen de Romeinse muntencollectie liggen ook twee munten van Kris Martin, met zijn eigen beeltenis erop. “Dat is het toppunt van vanitas natuurlijk, een munt laten slaan van jezelf. Maar ik heb dat meteen geneutraliseerd, want op de muntzijde staat “one idiot”. Op het eerste zicht ziet de toeschouwer niks speciaals, je ziet een collectie oude munten. Maar als je beter kijkt, zie je dat er een hedendaags werk tussen ligt.”

Naast het werk van Kris Martin kan je in het Gallo-Romeins Museum ook kunst van Cindy Wright en Maarten Vanden Eynde bewonderen. De tijdelijke opstelling In Situ is nog te bezoeken tot 18 september.

Herbeluister hier het gesprek met Kris Martin in Espresso.

Kris Martin over In Situ

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.