Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Heeft u al gestemd?

Heeft u al gestemd?Klassieke muziek

De jury beslist wie wint, maar u ook. Want tot morgenavond kan u mee bepalen welke finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd de Klara/canvasprijs krijgt. En die is goed voor maar liefst 2500€.
De 12 finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2016

De 12 finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2016 - (c) Bruno Vessié / IMKEB

Klik hier en breng uw stem uit

Acht finalisten hebben we nu gehoord. Vandaag en zaterdag 28 mei treden nog twee finalisten per avond op, samen met het Nationaal Orkest van België o.l.v. Marin Alsop. Zij spelen een pianoconcerto naar keuze en 'A Butterfly's Dream', het verplichte werk dat Claude Ledoux speciaal voor deze wedstrijdfinale componeerde.

Foto van Dmitry Shishkin
Dmitry Shishkin

Lut Van der Eycken bespreekt vanavond samen met Luc Devos, Véronique Rubens en Nicolaas Kende de prestaties van de Rus Dmitry Shishkin en Alberto Ferro uit Italië.

Dmitry Shishkin voelt zich thuis in het Concerto nr. 1 van Peter Tsjaikovski. Een concerto met een grote traditie in deze wedstrijd.

Foto van Alberto Ferro
Alberto Ferro

Alberto Ferro, met zijn twintig jaar de jongste deelnemer, kiest voor het pianoconcerto nr. 1 van Sergej Rachmaninov. Een jeugdwerk dat de componist componeerde op zijn achttiende en in 1917 herwerkte.

Surf zeker ook eens naar de videozone met de finale-concerten op canvas.be

Vanavond in het Klarapanel:

Luc Devos is een pianist met een groot wedstrijdpalmares. Zijn opnamen en talloze concerten als solist en in kamermuziekverband maken van hem de geknipte figuur om als vaste waarde van het Klarapanel de hele week zijn genuanceerde mening te geven over alle finalisten. Luc Devos is een gentleman, maar slaat vaak nagels met koppen, al is dat vaak tongue in cheek.

Muziekjournaliste en pianiste Véronique Rubens is een vertrouwde stem op Klara. Zij volgde ook al een avond voor Klara tijdens de halve finale en kan de finalisten plaatsen in het grote plaatje van het internationale concertleven.

Nikolaas Kende was halve finalist van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2007. Hij studeerde o.m. bij zijn ouders, pianisten Levente Kende en Heidi Hendrickx, en bij pianiste, pedagoge en jurylid Elisso Virssaladze. Inmiddels maakte Nikolaas Kende een mooie carrière en is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

Foto van Apolline Jesupret
Apolline Jesupret

Zoals elke avond is er ook een inbreng van het jongerenpanel DeZES|lesSIX. Drie Nederlandstalige en drie Franstalige pianostudenten volgen de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2016. Ze geven hun onbevangen mening op Klara. Vanavond is het de beurt aan Apolline Jesupret. Zij studeert piano en compositie aan het conservatorium van Mons. Ze was blij verrast toen ze afgelopen maandag ontdekte dat haar professor, Claude Ledoux, de componist van het prachtige verplichte werk van deze wedstrijdsessie is.

STEM NU 

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be