Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hélène Grimaud - The Messenger

Hélène Grimaud - The MessengerKlassieke muziek, CD

Deutsche Grammophon

Hélène Grimaud - The Messenger

WIE?

De Franse pianiste en... oprichtster van Wolf Conservation Center in South Salem, New York: Hélène Grimaud.

WAT?

Een fascinerende ontmoeting tussen de muziek van Mozart en die van de Oekraïense hedendaagse componist Valentin Silvestrov.

WAAROM MOET U DIT HOREN?

Het vertrekpunt van deze zorgvuldig samengestelde cd is de dramatische, onvoltooide fantasie in d van Mozart, die Grimaud naadloos laat opgaan in het bekende 20e pianoconcerto. De daaropvolgende fantasie in c betekent 'het einde' van Mozart, maar ze leidt, inderdaad als een boodschapper, ook naar een nieuw begin, namelijk 'The Messenger' van Valentin Silvestrov, een hedendaags stuk, dat oud en nieuw in zich verenigt. Hélène Grimaud is al lang gefascineerd door de werken van Silvestrov, die wel eens als neoklassiek of postmodern worden omschreven. Het is muziek die, zo vindt Grimaud, net als die van Arvo Pärt, precies door haar eenvoud zo'n kracht uitstraalt. De 'Two Dialogues with Postscript', ook van Silvestrov, die de cd afsluiten, zorgen voor een open einde, en banen de weg naar de wereld van Schubert, Wagner en ver daarna.

Laat u vooral niet misleiden door de wat dromerige, etherische pose van Grimaud op de cover van deze cd: zij brengt hier een krachtige en bewogen Mozart, en ze leidt tegelijk, aan de piano, de Camerata Salzburg in energieke begeleidingen. Een mooi contrast met de verstilde schoonheid, de poëzie en rijke pianoklank in de werken van Silvestrov.

- Bart Tijskens

PRAKTISCH?

Uitvoerder: Hélène Grimaud

Titel: The Messenger

Label: Deutsche Grammophon

Catalogusnummer: 4835358

Op vrijdag 2 oktober, op de dag van de release, stellen we op Klara deze cd voor in verschillende programma's.

Bart Tijskens over de cd 'The Messenger' van Hélène Grimaud