Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hello Darkness - een ode aan de dood met ook wat troost en een knipoog

Hello Darkness - een ode aan de dood met ook wat troost en een knipoogKlassieke muziek, CD

Hello Darkness met Olivia Vermeulen en Jan Philip SchulzeChallenge

Hello Darkness met Olivia Vermeulen en Jan Philip Schulze

Wie?
De Nederlandse mezzosopraan Olivia Vermeulen en de Duitse pianist Jan Philip Schulze. Dit duo bracht eerder een ander thema-album uit onder de noemer “Dirty Minds” met liederen over lust en erotiek uit een heel divers repertoire. Die eersteling werd bekroond met Duitse en Nederlandse prijzen.

Wat?
De liederen, popsongs en musicalnummers gaan over de duistere kant van ons bestaan: het verlangen naar maar ook de angst voor de dood, over moordlust, over troost en hoop. Een dosis zwarte humor hoort er ook bij. Het repertoire gaat erg breed: van Monteverdi tot Billi Eilish en Nick Cave met daartussen Franz Schubert, Robert Schumann, Erich Wolfgang Korngold e.a., en dat helemaal niet in chronologische orde maar in een voortdurende en boeiende afwisseling.

Waarom moet je dit horen?
De samenstelling van het programma op deze CD is bijzonder goed doordacht en verrassend. Het schijfje kan zowel liefhebbers van klassieke muziek aanspreken als luisteraars van meer hedendaagse, avontuurlijker genres. Olivia Vermeulen weet haar stem zo om te buigen in kleuren en expressies zodat elk lied een wereld op zich wordt. Daarbij wordt ze goed geholpen door de pianist die niet alleen de klaviertoetsen beroerd maar ook alternatieve klanken produceert, op de piano of op een elektronisch orgeltje.
Sylvia Broeckaert

Praktisch
Uitvoerder: Olivia Vermeulen (mezzosopraan) en Jan Philip Schulze (piano en keyboard)
Titel: Hello Darkness
Label: Challenge
Catalogusnummer: 0608917288728

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 15 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.