Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hendrik Conscience - Aflevering 1: "Geschiedenis mijner jeugd"

Hendrik Conscience - Aflevering 1: "Geschiedenis mijner jeugd"Blijf verwonderd!

In deze eerste aflevering vertellen biograaf Johan Vanhecke en Pat Donnez over de jeugdjaren van Hendrik Conscience. En dankzij acteur Filip Peeters komt ook de schrijver zelf tot leven.
Portret van de jonge Hendrik Conscience door Xavier de Cock (1838)

Portret van de jonge Hendrik Conscience door Xavier de Cock (1838)

Hij wordt geboren op 3 december 1812 in de Pompstraat in Antwerpen als zoon van een Franse vader die nog in het leger van Napoleon heeft gediend en in Antwerpen is beland om er te werken aan de scheepstimmerwerven. Hendrik is een zwak kind en moet zijn eerste levensjaren vooral in bed doorbrengen. Zijn moeder, die overdag een kruidenierswinkeltje uitbaat, vertelt hem volksverhalen, zijn vader leert hem lezen, en af en toe brengt hij een bezoekje aan de Poesjenellekelder. Wanneer hij wat ouder is krijgt hij van zijn vader een tamme raaf die hem gezelschap kan houden.

Op 14 december 1820 overlijdt zijn moeder. Vader Conscience moet nu alleen instaan voor de opvoeding van de kleine Hendrik en zijn jongere broertje Jean-Balthazar. 5 jaar later verhuizen ze naar een houten huisje met een grote tuin buiten de stadsmuren. Het leven is er paradijselijk want Hendrik en zijn broertje mogen er helemaal hun eigen gang gaan. In de buurt woont ook Jan De Laet, die een vriend voor het leven zal worden. Aan het mooie leven op de 'Groenen Hoek' komt echter een eind wanneer in maart 1826 er zich een nieuwe vrouw des huizes aanbiedt. De jongens moeten nu naar school, en een jaar later ook gaan werken. Hendrik, 16 jaar ondertussen, wordt ondermeester. Het is een leven dat hem niet bevalt.

Maar dan breekt de Belgische revolutie uit! Hendrik en zijn broer zijn op 25 oktober 1830 ooggetuigen van de Slag van Berchem. Na de verovering van Antwerpen, twijfelt Hendrik geen moment : hij wil mee strijden voor de vrijheid van het nieuwe vaderland en hij laat zich recruteren voor het Belgische leger. In januari 1831, tijdens zijn verblijf in Balen, ontmoet hij bij een boerengezin een meisje dat hem zijn hele leven zal bijblijven: Bethken. Niet veel later zal hij tijdens de 10-daagse veldtocht van de Nederlandse koning Willem I, gewond raken. Het soldatenleven bevalt hem echter zodanig, dat hij na zijn herstel, nog voor een paar jaar bijtekent. 

In november 1834 krijgt Conscience een paar dagen vrijaf. Die brengt hij voornamelijk door in Antwerpen in het gezelschap van zijn vriend Jan De Laet . En die opent zijn ogen voor een hele nieuwe wereld, een nieuwe toekomst...die van het kunstenaarsbestaan. Conscience wil voortaan dichter worden! 

Hendrik Conscience Aflevering 1
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Hendrik Conscience

‘De man die zijn volk leerde lezen’, moet zowat de meest succesvolle catchphrase uit de Vlaamse literatuur zijn.
De naam Hendrik Conscience klinkt misschien nog wel vertrouwd in de oren, maar wat weten we nog over de man? En wat is het belang van zijn werk?
Johan Vanhecke durft de dikke stoflaag van zijn gigantische oeuvre te blazen. Als hoofdarchivaris van het Letterenhuis in Antwerpen publiceerde hij zopas een vuistdikke biografie van Conscience met de welluidende titel ‘Voor moedertaal en Vaderland’.

Een duik in het leven en oeuvre van Hendrik Conscience. Het boeiende en vaak ontroerende verhaal, dat samenvalt met een al even boeiend stuk Belgische geschiedenis, verteld In zes afleveringen. Met acteur Filip Peeters in de rol van Hendrik Conscience.

Presentatie: Johan Vanhecke en Pat Donnez

Productie: Rolly Smeets & Annick Lesage

Contact: conscience@klara.be of via de Klara-app

Vanaf zondag 24 oktober, tussen 18u en 20u. De reeks is nadien ook te beluisteren als podcast.