Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hendrik Conscience - Aflevering 3

Hendrik Conscience - Aflevering 3Blijf verwonderd!

De Vlaamse zaak!
Portret van Maria Peinen, echtgenote van Hendrik Conscience

Portret van Maria Peinen, echtgenote van Hendrik Conscience. In haar handen houdt ze een exemplaar van 'In't Wonderjaer'.

Conscience werkt sinds november 1841 als griffier bij de Antwerpse Academie. Zijn reputatie als schrijver groeit met de dag. En ondertussen heeft ook de liefde zijn intrede gedaan in het leven van Conscience. Haar naam is Maria Antonia Peinen. Op 4 augustus 1842 treedt hij met haar in huwelijk, en op 12 mei 1843 wordt een eerste zoon geboren. 

Met de publicatie van ‘Wat eene moeder lijden kan’ bewijst hij dat hij erg begaan is met de nijpende sociale kwestie, maar het moet gezegd dat Conscience in die jaren toch het meest van al wakker ligt van de Vlaamse zaak. Al zijn aandacht en bezorgdheid gaat er naar uit. Met elke stap die de Vlaamse beweging voorwaarts zet, is hij blij als een kind. En een zeer belangrijke stap voorwaarts wordt genomen in 1840, een initiatief dat uitgaat van Gent. Daar wordt namelijk een petitionnement opgesteld, waarin voor het eerst klaar en duidelijk Vlaamse eisen worden geformuleerd. Ook Conscience en Jan De Laet scharen zich achter het initiatief, maar tegelijkertijd beraden ze zich over welke stappen ze nog kunnen ondernemen.

Op literair vlak gaat het alleen maar de goede kant uit. Door de vele toneelbewerkingen van ‘In’t Wonderjaer’ en ‘De Leeuw Van Vlaanderen’ bereikt hij alsmaar een breder publiek. Men wil de boeken zelfs aankopen voor de bibliotheken van de strafinrichtingen in het Nederlandstalige landsgedeelte. Enige voorwaarde : hij moet er wel zijn teksten voor censureren naar de katholieke normen. Conscience gaat door de knieën. Het is een beslissing waarvoor hij zich tot op het einde van zijn leven zal moeten verantwoorden.

Hendrik Conscience Aflevering 3
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Hendrik Conscience

‘De man die zijn volk leerde lezen’, moet zowat de meest succesvolle catchphrase uit de Vlaamse literatuur zijn.
De naam Hendrik Conscience klinkt misschien nog wel vertrouwd in de oren, maar wat weten we nog over de man? En wat is het belang van zijn werk?
Johan Vanhecke durft de dikke stoflaag van zijn gigantische oeuvre te blazen. Als hoofdarchivaris van het Letterenhuis in Antwerpen publiceerde hij zopas een vuistdikke biografie van Conscience met de welluidende titel ‘Voor moedertaal en Vaderland’.

Een duik in het leven en oeuvre van Hendrik Conscience. Het boeiende en vaak ontroerende verhaal, dat samenvalt met een al even boeiend stuk Belgische geschiedenis, verteld In zes afleveringen. Met acteur Filip Peeters in de rol van Hendrik Conscience.

Presentatie: Johan Vanhecke en Pat Donnez

Productie: Rolly Smeets & Annick Lesage

Contact: conscience@klara.be of via de Klara-app

Vanaf zondag 24 oktober, tussen 18u en 20u. De reeks is nadien ook te beluisteren als podcast.