Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hendrik Conscience - Aflevering 4

Hendrik Conscience - Aflevering 4Blijf verwonderd!

1849 is een vervloekt jaar voor Hendrik Conscience. Op 7 mei sterft een van zijn meest dierbare vrienden, de populaire volksdichter Theodoor van Ryswyck. Een dikke maand later sterft zijn vader, Pierre Conscience.
Hendrik Conscience luistert naar het verhaal van De LotelingLetterenhuis

Hendrik Conscience luistert naar het verhaal van De Loteling

Op de koop toe wordt zijn tweeëneenhalf jaar oude dochtertje Machteld erg ziek. Conscience en zijn vrouw Minette maken zich ernstige zorgen, want daarenboven woedt er ook nog eens een nieuwe cholera-epidemie in de Antwerpse binnenstad. De laatste twee maanden zijn er wel dertig slachtoffers per dag gevallen.

De Consciences besluiten het zekere voor het onzekere te nemen, en voor een tijdje naar de buiten te trekken, voor de gezondheid van hun dochtertje, maar ook voor Hendrik zelf die echt wel toe is aan rust. Op 14 juli vertrekken ze richting Schilde, naar het Keysershof. Ze zullen er bijna 3 maanden verblijven. Conscience maakt er lange wandelingen over de heide en in het Zoerselbos. Het verblijf in de Kempen levert hem ook de inspiratie op voor verschillende van zijn romans zoals De Loteling en Baas Gansendonck. En het zijn deze ‘Kempenromans’ die de Vlaamse literatuur voorgoed op de kaart zetten en ervoor zorgen dat er in Vlaanderen een echte leeshonger ontstaat. 

Hendrik Conscience Aflevering 4
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Hendrik Conscience

‘De man die zijn volk leerde lezen’, moet zowat de meest succesvolle catchphrase uit de Vlaamse literatuur zijn.
De naam Hendrik Conscience klinkt misschien nog wel vertrouwd in de oren, maar wat weten we nog over de man? En wat is het belang van zijn werk?
Johan Vanhecke durft de dikke stoflaag van zijn gigantische oeuvre te blazen. Als hoofdarchivaris van het Letterenhuis in Antwerpen publiceerde hij zopas een vuistdikke biografie van Conscience met de welluidende titel ‘Voor moedertaal en Vaderland’.

Een duik in het leven en oeuvre van Hendrik Conscience. Het boeiende en vaak ontroerende verhaal, dat samenvalt met een al even boeiend stuk Belgische geschiedenis, verteld In zes afleveringen. Met acteur Filip Peeters in de rol van Hendrik Conscience.

Presentatie: Johan Vanhecke en Pat Donnez

Productie: Rolly Smeets & Annick Lesage

Contact: conscience@klara.be of via de Klara-app

Vanaf zondag 24 oktober, tussen 18u en 20u. De reeks is nadien ook te beluisteren als podcast.