Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hendrik Conscience - Aflevering 5

Hendrik Conscience - Aflevering 5 Blijf verwonderd!

In 1853 had Hendrik Conscience ontslag genomen als griffier van de Antwerpse academie. Drie jaar later moet hij het nog altijd zonder job stellen.
Hendrik Conscience als arrondissementscommissaris in Kortrijk

Hendrik Conscience als arrondissementscommissaris in Kortrijk

Maar in november 1856 waait de wind eindelijk uit de gunstige richting. Er komt een betrekking vrij voor een arrondissementscommissaris, weliswaar in Kortrijk. Voor de minister van Binnenlandse zaken Pierre de Decker is Conscience daarvoor de juiste man op de juiste plaats. Conscience vraagt een paar weken bedenktijd maar hakt dan toch de knoop door. Hij kiest voor het 'stoffelijk gewin'. In Antwerpen organiseren zijn vrienden een groot afscheidsfeest. 

Enkele dagen na de verhuis naar Kortrijk slaat het noodlot alweer toe. Op 27 maart 1857 overlijdt zijn dochtertje Clara. De Consciences trachten zich op te trekken aan hun nieuwe zoontje, Hendrik Jr, dat een paar weken eerder geboren is. Veel tijd om te rouwen heeft Conscience trouwens niet, want zijn takenpakket als arrondissementscommissaris is erg zwaar. Hij moet zich o.a. met de organisatie van de lotingen bezig houden. 

Conscience heeft moeite om zich aan te passen aan het nieuwe leven in Kortrijk. Hij beklaagt zich over het gebrek aan cultuur bij zijn stadsgenoten. Zijn boeken worden er amper gelezen. Gelukkig weet hij in ‘Café Belge’ op de Grote Markt een nieuwe vriendenkring op te bouwen. De levendige discussieavonden die ze er houden leveren stof op voor een serie nieuwe romans zoals ‘De Jonge Dokter’ en ‘Het IJzeren Graf’ alsook ‘Bavo en Lieveken’, één van zijn meest sociaal bewogen romans.

Hendrik Conscience Aflevering 5
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Hendrik Conscience

‘De man die zijn volk leerde lezen’, moet zowat de meest succesvolle catchphrase uit de Vlaamse literatuur zijn.
De naam Hendrik Conscience klinkt misschien nog wel vertrouwd in de oren, maar wat weten we nog over de man? En wat is het belang van zijn werk?
Johan Vanhecke durft de dikke stoflaag van zijn gigantische oeuvre te blazen. Als hoofdarchivaris van het Letterenhuis in Antwerpen publiceerde hij zopas een vuistdikke biografie van Conscience met de welluidende titel ‘Voor moedertaal en Vaderland’.

Een duik in het leven en oeuvre van Hendrik Conscience. Het boeiende en vaak ontroerende verhaal, dat samenvalt met een al even boeiend stuk Belgische geschiedenis, verteld In zes afleveringen. Met acteur Filip Peeters in de rol van Hendrik Conscience.

Presentatie: Johan Vanhecke en Pat Donnez

Productie: Rolly Smeets & Annick Lesage

Contact: conscience@klara.be of via de Klara-app

Vanaf zondag 24 oktober, tussen 18u en 20u. De reeks is nadien ook te beluisteren als podcast.