Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Hendrik Conscience - Aflevering 6

Hendrik Conscience - Aflevering 6Blijf verwonderd!

Op 19 september 1868 verhuist Conscience en zijn gezin naar Brussel om er hun intrek te nemen in de ambtswoning van het Wiertzmuseum te Elsene. Negen dagen eerder was hij bij Koninklijk Besluit officieel benoemd tot ‘Conservator van het Koninklijk Museum van Schilder- en Beeldhouwkunst van België’. Het hoofdstuk ‘Kortrijk’ wordt hiermee afgesloten. Het nieuwe hoofdstuk ‘Brussel’ kan beginnen.
Eén van de laatste portretten van Hendrik Conscience

Eén van de laatste portretten van Hendrik Conscience

Maar al meteen slaat het noodlot toe. Er breekt een tyfusepidemie uit, die ook het leven kost aan zijn jongste zoon, Hendrik. Enkele dagen eerder was hij ook al zijn oudste zoon Hildevert verloren aan ‘de vliegende tering’. Conscience belandt in een diepe depressie.

Maar het leven moet voortgaan. Zijn leed wordt wel verzacht door nieuwe Brusselse vrienden als zijn toekomstige schoonzoon Gentil Antheunis, Emanuel Hiel, Julius Hoste en vooral de jonge componist Willem De Mol. Vaak trekken ze er samen op uit voor lange trektochten in de Ardennen of de nabijgelegen Zennevallei waar hij de inspiratie vindt voor de eerste Vlaamse whodunit ‘Een verwarde Zaak’. En een reis naar Zwitserland levert zowaar de eerste Vlaamse toeristische roman op: ‘Levenslust’.

Het begin van de jaren zeventig is een enorm productieve periode voor Conscience. In 1872, publiceert hij niet minder dan 8 titels. Een jaar eerder had hij zijn invloedrijke roman ‘De Kerels van Vlaanderen’ gepubliceerd. Vanaf de lente van 1870 begint hij ook te werken aan een project dat al een paar jaar in de schuif lag, namelijk een opera.
Eind 1879 begint het achteruit te gaan. Door zijn wankele gezondheid moet hij alle uitnodigingen voor feesten en banketten weigeren. Waaraan hij echter niet kan ontsnappen is het grootse huldefeest dat voor hem georganiseerd wordt in maart 1881 naar aanleiding van zijn 100ste boekdeel, ‘Geld en adel’.

Wanneer hij op 10 september 1883 overlijdt in Elsene, is het hele land in rouw. 

Hendrik Conscience Aflevering 6
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Hendrik Conscience

‘De man die zijn volk leerde lezen’, moet zowat de meest succesvolle catchphrase uit de Vlaamse literatuur zijn.
De naam Hendrik Conscience klinkt misschien nog wel vertrouwd in de oren, maar wat weten we nog over de man? En wat is het belang van zijn werk?
Johan Vanhecke durft de dikke stoflaag van zijn gigantische oeuvre te blazen. Als hoofdarchivaris van het Letterenhuis in Antwerpen publiceerde hij zopas een vuistdikke biografie van Conscience met de welluidende titel ‘Voor moedertaal en Vaderland’.

Een duik in het leven en oeuvre van Hendrik Conscience. Het boeiende en vaak ontroerende verhaal, dat samenvalt met een al even boeiend stuk Belgische geschiedenis, verteld In zes afleveringen. Met acteur Filip Peeters in de rol van Hendrik Conscience.

Presentatie: Johan Vanhecke en Pat Donnez

Productie: Rolly Smeets & Annick Lesage

Contact: conscience@klara.be of via de Klara-app

Vanaf zondag 24 oktober, tussen 18u en 20u. De reeks is nadien ook te beluisteren als podcast.