Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister de afscheidsconcerten van Bernard Haitink

Herbeluister de afscheidsconcerten van Bernard Haitink

Bernard Haitink nam op vrijdag 6 september 2019 met zijn concert in het Zwitserse Luzern definitief afscheid van het concertpodium. Een emotionele avond met Haitink nog eenmaal weergaloos op de bok. Met hem op het podium Emanuel Ax en de Wiener Philharmoniker in de concertzaal in Luzern.

Royal Albert Hall in Luca

Op zijn 90ste heeft Bernard Haitink besloten te stoppen met dirigeren. Zin in 'officiële afscheidsdingen' - zoals hij het noemt - heeft hij niet, maar hij nam in juni van dit jaar wel al afscheid van zijn Amsterdamse Concertgebouwpubliek, en op dinsdag 3 september 2019 dirigeerde hij voor het laatst op de Proms-concerten in de Royal Albert Hall in Londen. Klara Live was er met Nicole Van Opstal rechtstreeks bij.
Klik hier om dezee uitzending te herbeluisteren. (let op: omwille van auteursrechten zijn onze uitzendingen slechts tijdelijk herbeluisterbaar.)

Concertzaal in Luzern

Met dit concert op vrijdag 6 september 2019 nam Bernard Haitink dus definitief afscheid van het concertpodium. Een emotionele avond met Haitink nog eenmaal weergaloos op de bok. Met hem op het podium Emanuel Ax en de Wiener Philharmoniker in de concertzaal in Luzern in Zwitserland. Met zijn enorme kennis en wijsheid beheerst de 90-jarige Haitink de grote kunst van het dirigeren als geen ander. Haitink heeft er de afgelopen jaren voor gekozen om zich te concentreren op de muziek van Anton Bruckner. Bruckner is dé componist die Haitink leven heeft gevormd sinds hij voor het eerst een van zijn symfonieën op achtjarige leeftijd hoorde: "Bruckner was er gewoon altijd” aldus Bernard Haitink. In dit concert dirigeert hij Bruckners Zevende symfonie en het Vierde pianoconcert van Ludwig van Beethoven.
De afscheidsuitzending werd rechtstreeks uitgezonden door onze collega's van AVROTROS op NPO Radio 4.
Klik hier om dat afscheidsconcert te herbeluisteren.

Openingsconcert van het nieuwe seizoen met het Brussels Philharmonic

Wij brachten op vrijdag 6 september 2019 in Klara Live rechtstreeks vanuit Flagey het openingsconcert van het nieuwe seizoen met het Brussels Philharmonic. Dirigent Stéphane Denève koos een iconisch werk: Mahlers vijfde symfonie. Mahler stuurde het manuscript van het beroemde Adagietto uit deze symfonie als liefdesverklaring naar Alma Schindler, waarmee hij kort daarna trouwde. De symfonie is een rollercoaster van emoties, van sombere plechtigheid tot schalkse spot en van hartstochtelijke vurigheid tot de meest tedere passages. Het programma startte met het Larghetto voor orkest van James MacMillan.
Klik hier om dit concert te herbeluisteren.

© Luzern Festival
Herbeluister de afscheidsconcerten van Bernard Haitink