Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Chris Van Camp

Herbeluister De Liefhebber met Chris Van CampBlijf verwonderd!

Op 14 november praatte Katelijne Boon met schrijver, columnist, journalist en toneelauteur Chris Van Camp. Over de rol van muziek in haar leven en werk. En over haar alom geprezen boek 'De Kus van Dabrowski', dat recent nog genomineerd werd voor de Bronzen Uil.
© Carmen De Vos

Chris Van Camp

Chris Van Camp trok naar haar studies pers & communicatie (VUB) in 1985 naar New York. Ze zou er twee jaar verblijven. Eens terug begint ze haar carrière in de reclamewereld, maar pionierde daarna met web-tv en maakte van kingkong.be een cultuurzender avant la lettre. Ze schreef columns met een scherpgeslepen pen voor De Morgen, Knack, en doet dat nog altijd op Apache.be.
Chris Van Camp leeft van haar pen. Ze maakt scripts voor tv, schrijft theatermonologen (Loverboy, Borderline en Back to School), en verhalen voor Radioboeken van cultuurhuis deBuren.
In een van die radioboeken, 'Mensen zoals wij', onthult ze dat ze een buitenechtelijk kind is. 

De Kus van Dabrowski

Het werk van de Poolse psychiater Kazimierz Dabrowski, met zijn theorie van positieve desintegratie, was de trigger voor het boek 'De Kus van Dabrowski', verschenen bij Manteau in maart van 2020, aan het begin van de coronacrisis.
Chris Van Camp neemt de lezer mee naar de laatste zeven levensdagen van haar hoogbejaarde moeder. Ze hebben wel vaker afscheid genomen. Voor de moeder was ‘wat dé mensen zouden denken’ van levensbelang, terwijl voor de dochter de waarheid over haar bastaardschap levensnoodzakelijk was. In 'De Kus van Dabrowski' beschrijft ze niet alleen het afscheid van haar moeder, maar mijmert ze ook over opgroeien in een ongemakkelijke ménage à trois met moeder en biologische vader ‘nonkel Rik’. Op die manier kon het ‘pijnkabinet’ van een onecht kind een schatkamer worden.

In Pompidou vertelde ze dat ze zich naar aanleiding van 'De kus van Dabrowski' Chris Van Camp-Schöller liet noemen, 'een eenmalig eerbetoon aan haar bloedvader'.

Herbeluister de uitzending

De Liefhebber met Chris Van Camp

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Chris Van Camp gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app