Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Hilde Van Mieghem

Herbeluister De Liefhebber met Hilde Van MieghemBlijf verwonderd!

Hilde Van Mieghem is actrice, filmregisseur, documentaire-maker, columnist, vriendin, activist, moeder, grootmoeder. En baasje van hond mr. Wilson. Alles doet ze met dezelfde passie en overtuiging. Op 7 november vertelde ze bij Katelijne Boon over haar leven en liefde voor muziek.

Hilde Van Mieghem

Hilde Van Mieghem studeerde af aan Studio Herman Teirlinck en debuteerde als actrice in de film Vrijdag van Hugo Claus in 1980. Het was het begin van een indrukwekkende reeks films en series waaraan ze haar medewerking verleende, zoals Blonde Dolly, Sailors Don’t Cry, Moeder waarom leven wij?, Hombres Complicados, en Tabula Rasa. In 1997 debuteerde ze als regisseur met de kortfilm De suikerpot (1997). Daarna volgden de films De kus, Dennis van Rita, Smoorverliefd en Sprakeloos, naar de roman van Tom Lanoye.
In 2018 richtte ze in het Letterenhuis in Antwerpen een tentoonstelling in over Hugo Claus, 10 jaar na zijn overlijden. 

Als je eens wist

In 2019 maakte ze voor Canvas ‘Als je eens wist’, een documentaire reeks over kindermishandeling. Hilde Van Mieghem, zelf ooit slachtoffer van kindermishandeling, doorbrak met deze reeks de stilte over het onderwerp. In de weken na de uitzendingen belden dubbel zoveel mensen naar de hulplijn 1712 en Tele-Onthaal om hun verhaal te doen. De reeks krijgt in 2020 een vervolg over partnergeweld. Ook dit taboe wil Hilde Van Mieghem doorbreken. Het heeft haar altijd gefascineerd dat iemand overgeleverd kan zijn aan het geweld van een partner en geen kracht kan vinden om uit die situatie te stappen. Door lotgenoten aan het woord te laten hoopt ze dat men zal beseffen dat men niet alleen staat en misschien zelfs de moed hebben om hulp te zoeken.

Hilde Van Mieghem heeft ook een vlotte pen, die ze gebruikt als columnist voor De Morgen. In haar columns schrijft ze met warmte en humor over wat haar overkomt, waarover ze nadenkt, waar ze tegenaan botst. Want alles is het waard om aandacht voor te hebben: de bouwwerken aan haar huis, de interviews voor haar documentaire over partnergeweld die door haar hoofd blijven spoken, de rust die ze vindt in haar wijkplaats in Italië, de troost van vriendschap en het vuur van liefde. Ze neemt geen blad voor de mond. 
Ze nam de rol van spreekbuis op zich van de vrouwen die bij de VRT een klacht indienden tegen televisiemaker Bart De Pauw. Sindsdien krijgt Van Mieghem te maken met negatieve, zelfs agressieve reacties. “Ik weet nu wat het betekent: in de vuurlinie staan.”

De troost van schoonheid

Hilde Van Mieghem wordt blij van wandelen met de hond, een koffietje drinken, spelen met kleindochter Gloria. Ondanks alles noemt ze zichzelf gigantisch verlegen. Toen ze 10 was wilde ze zich opofferen voor Christus. Van kleins af aan vindt ze enorme troost in mooie dingen. Dat streven naar schoonheid is gebleven. In moeilijke tijden waren het onder meer de muziek van Van Morrison en ook de Brieven aan Milena van Franz Kafka die haar hebben bijgestaan. Boeken zijn altijd al haar toevluchtsoord geweest. Ze noemt boeken haar minnaars. 'Ze blijven naast me liggen en lopen nooit weg.'

Hilde is moeder van Sara Vinck en actrice Marie Vinck en grootmoeder van Gloria, die regelmatig figureert in haar columns.

Herbeluister hier de uitzending met Hilde Van Mieghem

De Liefhebber met Hilde Van Mieghem

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Hilde Van Mieghem gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app