Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Jeannine Schevernels

Herbeluister De Liefhebber met Jeannine SchevernelsBlijf verwonderd!

Actrice Jeannine Schevernels debuteerde 70 jaar geleden op de planken, amper 9 jaar oud. Ze zou uitgroeien tot een van de leading ladies van de Vlaamse dramakunst op radio en televisie. Muziek loopt als een rode draad door haar leven en werk. Daarover vertelde ze op zaterdag 21 november in De Liefhebber.
© Henri Denis

Jeanine Schevernels

Jeannine Schevernels (°1941) stond al op de planken van het KNS in Antwerpen toen ze amper 9 was. Ze wist meteen dat ze van acteren haar beroep wou maken en had daar veel voor over. Zo volgde ze zangles, studeerde ze ballet bij Jeanne Brabants en theater aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Ze zou uitgroeien tot een van de leading ladies van de Vlaamse dramakunst op radio en televisie.
Hele generaties groeiden op met de iconische jeugdfeuilletons waarin zij meespeelde: Kapitein Zeppos, Keromar, De Kat, en Postbus X. Ook in televisiereeksen als Wij, Heren van Zichem, De Paradijsvogels en Het Pleintje was ze te zien. Jeannine maakte deel uit van het Dramatisch Gezelschap van de BRT. Ze acteerde in tv-drama en rechtstreekse uitzendingen vanuit de studio. En dan zijn er natuurlijk nog de talloze hoorspelen en poëzievoordrachten. Jeannine Schevernels zorgde ook voor het onvergetelijke stemmetje van de Vlaamse Calimero, een klein, zwart kuikentje in een gezin van enkel gele kuikens. De beteuterde uitspraak "Zij zijn groot en ik is klein, en da's niet eerlijk, o nee" zou zo populair worden dat er zelfs een complex naar werd genoemd. Jeannine Schevernels vertolkte ook een rol in de films Boerenpsalm van Roland Verhavert en in Mijn vriend van Fons Rademakers.
De liefde voor de muziek, het woord en de schone kunsten lopen als een rode draad door haar leven en ze heeft verhalen te over. Zo leidde ze zonder het te beseffen als 17 jarige ze de grote Willem Elsschot door de tuin van het Rubenshuis.

Herbeluister hier de uitzending met Jeannine Schevernels:

De Liefhebber met Jeannine Schevernels

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Jeannine Schevernels gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app