Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Oscar van den Boogaard

Herbeluister De Liefhebber met Oscar van den BoogaardBlijf verwonderd!

Op 5 september had Katelijne Boon de veelbekroonde Nederlandse schrijver Oscar van den Boogaard te gast. Hij debuteerde 30 jaar geleden met de roman 'Dentz' en kan ondertussen terugblikken op een boeiend oeuvre van romans, toneelstukken en columns, dat dit jaar uitgebreid werd met de roman 'Jachthuis', waarin hij verder borduurt op het leven als zelfverklaarde zoon van Prins Bernhard. In het najaar zal hij te zien zijn in een nieuwe realityreeks ‘Leven en Latem Leven’ op VTM 2.
© Rineke Dijkstra

Oscar van de Bogaard

Oscar van den Boogaard (1964) groeide op in Suriname en Nederland. Hij studeerde rechten en Franse taal- en letterkunde in Montpellier, Amsterdam en Brussel. Na korte tijd op een advocatenkantoor gewerkt te hebben koos hij voor het fulltime schrijverschap. Hij maakte zijn debuut met de roman Dentz die in 1990 verscheen bij Athenaeum - Polak & Van Gennep: op dat moment was hij de enige levende schrijver van die uitgeverij.

Daarop volgden Fremdkörper (roman, 1991), Bruno's optimisme (proloog op het Oceanisch verlangen, roman, 1993), De heerlijkheid van Julia (roman, 1995, nominaties voor de Libris Literatuurprijs en De Gouden Uil), Liefdesdood (roman, 1999), Sensaties (dagboek, 2000), Een bed vol schuim (roman, 2002) en Inspiration Point (dagboek, 2004).

Na zijn overstap naar De Bezige Bij verschenen de romans Het verticale strand (2005), een boek over hoe je door het kantelen van je wereldbeeld een bevrijding van jezelf kunt bewerkstelligen, en Magic Man (2007), een vervolg op de eerdere roman Bruno's optimisme. In 2010 kwam zijn roman Meer dan een minnaar (2010) uit. Februari 2013 verscheen de roman De tedere onverschilligen. Zijn werk werd veelvuldig genomineerd voor de grote literaire prijzen, vertaald en verfilmd. De Standaard riep hem uit tot de belangrijkste schrijver van zijn generatie.
In 2018 verscheen de grootste roman Kindsoldaat. In deze hedendaagse Buddenbrooks wordt de geschiedenis van twee voorname Nederlandse families geschetst, door de ogen van de laatste telg, die vermoedens heeft dat hij een zoon is van prins Bernhard. In februari 2020 verscheen Jachthuis. In deze roman kruipt Oscar van de Boogaard in de huid van zijn alter ego, de achttienjarige Maxwell.
Van den Boogaard woont afwisselend in Berlijn, Antwerpen en Sint Martens Latem, een residentieel kunstenaarsdorp vlakbij Gent.

Meer informatie over Oscar van den Bogaard

Volg Oscar van den Bogaard op instagram

Herbeluister de uitzending

De Liefhebber met Oscar van den Bogaard

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Oscar van den Bogaard gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie en samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app