Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister de 'Passie voor pompoenen' in Klara Live

Herbeluister de 'Passie voor pompoenen' in Klara LiveBlijf verwonderd!

Op woensdag 13 november zond 'Klara Live' het 'Passie voor pompoenen'-concert rechtstreeks uit vanuit de St-Machariuskerk in Gent. U kan dit mooie concert nog herbeluisteren via de Klara-app en online, en wat die muziek nu eigenlijk met pompoenen te maken had, vertellen we u in dit artikel.
Hathor consort

Het Hathor consort

Tijdens de dertigjarige oorlog bewaarde de Oost-Pruisische universiteitsstad Königsberg een zeldzame vrede door haar geografische ligging dicht bij de Oostzeekust. Velen zochten er beschutting voor de oorlog, ook dichters en muzikanten.

Componist en dichter Heinrich Albert, een leerling van Schütz, werd in 1630 organist in Königsberg en creëerde in een hut vlak bij zijn pompoentuin een trefplaats voor componisten, dichters en muzikanten. In de ‘pompoenhut’ van Albert hielden artiesten van over heel Europa een salon om ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren. Toen de stad in 1641 de tuin van Albert onteigende om er nieuwe woningen neer te zetten, kwam een einde aan deze muzikaal-literaire samenkomsten.

Sopraan Dorothee Mields en het Hathor Consort o.l.v. Romina Lischka laten u in een uniek concert de muzikale pracht en praal van het barokke Königsberg herleven, met vooral liederen van Heinrich Albert zelf. Deze liederen geven een mooi beeld van het politieke en artistieke leven in Königsberg, want Albert schreef ze voor de meest uiteenlopende gelegenheden (huwelijken, begrafenissen, verjaardagen, bezoeken van belangrijke personen aan Königsberg en andere officiële gelegenheden). Tijdens dit concert klinken vooral liederen die aansluiten bij het thema Oorlog en Vrede.
En naast muziek van Heinrich Albert klinkt werk van tijdgenoten van hem, zoals Heinrich Schütz, de leermeester van Albert, van Johann Hildebrand, Samuel Scheidt, Johann Hermann Schein, Johann Bach en Johann Rist. Dat zijn niet meteen de meest bekende namen, maar ze staan wel voor een heel fijn repertoire.

U kan het concert nog een tweetal weken herbeluisteren via de Klara-app of online. Heeft u het gemist? Dan is dit toch echt wel een aanrader. Onze presentatrice Nicole Van Opstal kan het herbeluisteren warm aanbevelen.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.