Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister de Zeitgeist-reeks 'Een gezonde geest in een gezond lichaam'

Herbeluister de Zeitgeist-reeks 'Een gezonde geest in een gezond lichaam'Blijf verwonderd!

Gezondheid is hèt vraagstuk van onze tijd. In vijf afleveringen gaat Werner Trio op zoek naar de fundamenten van onze gezondheidszorg en mogelijke alternatieven.

Hoe denkt onze samenleving over gezondheidszorg?

Gezondheid is het vraagstuk dat onze cultuur domineert. En dat was al lang voor het losbarsten van de coronapandemie het geval.

Het gezondheidsvraagstuk is sterk gemoraliseerd. Wie veel sport en een atletisch lichaam heeft, krijgt bijval. Wie rookt of zwaarlijvig is, wordt gezien als een paria die gezondheidsproblemen puur aan zichzelf te wijten heeft. 

Lichaam en geest zijn in dit vraagstuk sterk met elkaar verknoopt. Steeds meer mensen, vooral in de middenklasse, nemen hun toevlucht tot de psychologie. Hebben we de diagnostische blik van de arts geïnternaliseerd?

De manier waarop een samenleving omgaat met gezondheid, heeft ook politieke consequenties. De Duitse cultuurhistoricus Oswald Spengler noemde de rationalistische geneeskunde een ouderdomsverschijnsel van het Avondland. Het Trumpisme loopt in datzelfde neodarwinistische voetspoor.

Over dit alles gaat Werner Trio vanaf vrijdag 29 januari vijf afleveringen in gesprek met artsen, gezondheidswetenschappers, psychologen en filosofen. Elke vrijdag tussen 17-18u in Zeitgeist en als podcast via klara.be en de Klara-app.

Zeitgeist

De hete hangijzers van deze tijd, in een wereld in verandering. In Zeitgeist verdiepen journalisten zich in een thema dat hen op het lijf geschreven is.

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via zeitgeist@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app of te beluisteren als podcast.