Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Klara Live: Huelgas viert 50 jaar

Herbeluister Klara Live: Huelgas viert 50 jaarKlassieke muziek

Een halve eeuw gulzig oude muziek verkennen: weinig ensembles kunnen dit feit evenaren! Het Huelgas Ensemble werd opgericht in 1971 door Paul Van Nevel en viert zijn jubileum met een schitterende polyfonische caleidoscoop. Op zaterdag 16 oktober werd het Huelgas Ensemble bijgestaan door het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra en door Anima Eterna o.l.v. Jos van Immerseel
foto van dirigent Paul Van NevelBozar

Dirigent Paul Van Nevel

Het Huelgas Ensemble ontleent zijn naam aan het prachtige Monasterio de las Huelgas, een koninklijke Abdij van Las Huelgas, in de buurt van Burgos. Ze wordt bewoond door (nu nog) 30 cisterciënzerzusters (slotzusters uit hogere kringen – ‘prinsessen’) en is gewijd aan Maria. Niet alleen het klooster is een prachtige plaats om te vertoeven, maar er wordt ook de prachtige Las Huelgas codex bewaard. In de Corpus Mensurabilis Musicae kan je deze codex consulteren en zie je meteen dat de bundel bestaat uit religieuze muziek: misdelen, tropen, sequentiae, conducti en motetten uit de 13de (en begin 14de) eeuw.

Het is onder andere dit repertoire dat het befaamde Huelgas Ensemble gedurende 50 jaar op de affiche zette. Daarnaast voerde de groep ook meer recente muziek uit, vooral 16de-eeuwse muziek. Dit jaar bestaat het Ensemble 50 jaar. En dat werd gevierd, samen met het Nederlands Kamerkoor en met Anima Eterna. Peter Dijkstra, Jos van Immerseel en Paul van Nevel zijn dan ook erg goede vrienden. Ze bezetten Bozar met een 30-tal muzikanten en brachten isoritmische muziek uit de 14de eeuw, muziek van de jarige Josquin, van de Manchicourt en Claude Le Jeune, maar ook van Dietrich Buxtehude en Olivier Messiaen. Nicole Van Opstal presenteerde deze onvergetelijke avond.

Herbeluister het concert:

Huelgas 50 jaar jubileumconcert

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.