Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Music Matters op 26 oktober: El Nour, de debuutplaat van sopraan Fatma Said

Herbeluister Music Matters op 26 oktober: El Nour, de debuutplaat van sopraan Fatma SaidKlassieke muziek

De Egyptische sopraan brengt op haar album Frans, Spaanse en Arabische muziek samen en probeert er op haar manier een nieuw licht op te werpen.
© Felix Broede

Fatma Said

In een parallel universum zou Fatma Said misschien proftennisser geworden zijn, want ze komt uit een heel erg sportieve familie, maar het lot besliste er anders over. Ze groeide op met muziek, en kreeg haar eerste echte zangles op haar veertiende van sopraan Neveen Allouba. Drie jaar later, toen ze dus amper 17 was, liet ze Caïro achter om te gaan studeren in Berlijn aan de Hanns Eisler School of Music. Daarna verbleef ze drie jaar aan de Accademia del Teatro alla Scala in Milaan. Ze werd de eerste Egyptische sopraan die daar op het podium stond, als Pamina in de Toverfluit van Mozart. Ze maakte ook deel uit van het BBC 3 New Generation programme, en werkte intussen met de grootste namen samen. 

Voor El Nour verzamelde ze een diverse groep muzikanten rond zich: pianist Malcolm Martineau, het vision-strijkkwartet, gitarist Rafael Aguirre en een jazzensemble met traditionele instrumenten uit het Midden-Oosten, bestaande uit Tim Allhoff (piano), Itamar Doari (percussie), Henning Sieverts (bas), Tamer Pinarbasi (qanûn) en Burcu Karadağ (ney).

Fatma heeft muziek samengebracht uit verschillende culturen, die allemaal hun stempel hebben gedrukt op het Middellandse Zeegebied. Culturen die ogenschijnlijk verschillen, maar muzikaal heel wat gemeen hebben. Van Ravel, Berlioz en Bizet, over De Falla en Lorca, tot Gamal Abdel-Rahim, Najib Hankash, Dawood Hosni en nog vele anderen. Muziek die al vele keren is uitgevoerd, en waar Said probeert een nieuw licht op te werpen. Niet door een volledige herinterpretatie, maar door een nieuwe laag aan de muziek toe te voegen, met elementen waarvan ze voelt dat ze bij de muziek passen. Op deze manier wil ze ook Oosterse muziek bekend maken in het Westen, en vice versa. 

De volledige tracklist en meer informatie over Fatma Said vind je hier

26/10 Fatma Said - El Nour

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.