Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Pompidou 1 december 2020

Herbeluister Pompidou 1 december 2020Kunst & Cultuur

De aandacht voor kunst en muziek in het onderwijs slinkt. Bezorgde leerkrachten proberen een kentering op gang te brengen. Hoe belangrijk is het om jongeren cultuur aan te reiken op school? Chantal Pattyn vraagt het aan leerkracht Jos Maes, docent Eef Thoen en Frederik Styns, intendant van Symfonieorkest Vlaanderen.
© Feliphe Schiarolli

Moet er meer kunst aangeboden worden op school?

Hoe komen jongeren vandaag in contact met cultuur? Lange tijd was het een vanzelfsprekend onderdeel van hun schoolloopbaan. Maar daar komen stilaan barsten in. Over de plaats die kunst en cultuur nog toegemeten krijgt in de nieuwe eindtermen van het middelbaar onderwijs, heerst grote ongerustheid. 

Jos Maes, een ervaren leerkracht muzische vakken, hield drie jaar gelden al een pleidooi voor meer kunsteducatie op school in het boek 'De leraar die de wolken meet', verschenen bij Lannoo.

Maar is de situatie wel zo dramatisch als ze lijkt? We vragen het aan Eef Thoen, docent plastische opvoeding en project kunstvakken aan de Arteveldehogeschool èn betrokken bij het opstellen van de nieuwe eindtermen rond cultuur.

En hoe kunnen culturele instellingen zelf hun steentje bijdragen? Dat horen we van Frederik Styns, intendant van Symfonieorkest Vlaanderen dat tal van concerten voor jongeren creëert.

Podcast Pompidou - dinsdag 1 december 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram