Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Pompidou 11 januari 2021

Herbeluister Pompidou 11 januari 2021Kunst & Cultuur

Chantal Pattyn neemt de toekomst van het SMAK onder de loep met directeur Philippe Van Cauteren en architect Peter Swinnen, en blikt met architect Luc Deleu terug op 50 jaar ongevraagde praktijk.
© VAI

Een duik in het archief van Luc Deleu

Het SMAK heeft meer werken in de collectie dan het in het huidige museumgebouw kwijt kan. Meer ruimte dringt zich op, volgens directeur Philippe Van Cauteren. Samen met Peter Swinnen en architectuurbureau CRIT ging het museum op zoek naar toekomstscenario's. Het onderzoek is na te lezen in de publicatie Le Musée et son double. Het architectonisch model dat eruit voortspruitte is vanaf februari 2021 te zien in het museum.

Ook architect Luc Deleu boog zich in 1979 al over de zoektocht naar een museum voor hedendaagse kunst in Gent. Het is één van de vele etappes in zijn maatschappelijk geëngageerde praktijk die aan bod komt in het boek Luc Deleu & T.O.P. office. Future Plans 1970-2020. Met deze publicatie geeft het Vlaams Architectuur Instituut het startschot voor een feestjaar rond 50 jaar T.O.P. office. met o.a. een tentoonstelling, een documentaire en educatieve projecten. Een overzicht van alles wat er op stapel staat vindt u hier.

 

Podcast Pompidou - maandag 11 januari 2021
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.