Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Pompidou 12 januari 2020

Herbeluister Pompidou 12 januari 2020Kunst & Cultuur

Alles wat u als kind niet te zien kreeg, onthult Daniël Biltereyst nu in 'Verboden beelden', een geschiedenis van de filmcensuur in België. Ook Lieven Tavernier wekt het verleden tot leven in zijn verhalenbundel Tlieverdje. En Jeroen Laureyns leerde het werk van de Armeense kunstenares Anna Boghiguian kennen in SMAK.

De ideeën over wat wel en niet kan, zijn in de loop der jaren sterk veranderd.

U ziet één van uw favoriete films uit uw jonge jaren terug en plots zitten er scènes in waarvan u zich niets kunt herinneren. Herkent u dat gevoel? Geen paniek, het ligt wellicht niet aan u. Tot in de jaren 1990 werd er in België soms duchtig geknipt in films, om ze het label 'Kinderen Toegelaten' te geven. Filmwetenschapper Daniël Biltereyst onderzoekt de geschiedenis van de filmcensuur in België in zijn boek 'Verboden beelden', verschenen bij Houtekiet.

Literatuur neemt vele vormen aan in het werk van Lieven Tavernier. Zijn songteksten schopten het tot het collectieve geheugen van de Lage Landen, met klassiekers als Eerste Sneeuw en de Fanfare van honger en dorst. Maar hij schrijft ook kortverhalen. De bundel Tlieverdje is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts.

De Armeense kunstenares Anna Boghiguian vertrekt in het SMAK van de Gentse industrie om de mondiale katoenhandel in beeld te brengen. Jeroen Laureyns ging kijken.

Podcast Pompidou - dinsdag 12 januari 2021
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.