Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister: Pompidou 13 oktober 2020

Herbeluister: Pompidou 13 oktober 2020Kunst & Cultuur

Het MAS haalt 100x Congo uit de kast. Nicky Aerts praat erover met curatoren Nadia Nsayi en Els De Palmenaer. Catherine Vuylsteke brengt het nieuwe boek van de Ghanese schrijfster Yaa Gyasi mee.
© MAS

Hoe kwam Congolese kunst in Antwerpen terecht?

Honderd jaar geleden werd de stad Antwerpen eigenaar van een collectie Congolese kunst. In welke omstandigheden gebeurde dat? Welke verhalen schuilen er achter de collectie? En begrepen de Belgen wel wat ze te zien kregen? Het zijn vragen die het MAS niet uit de weg gaat in de tentoonstelling 100x Congo. Curatoren Nadia Nsayi en Els De Palmenaer vertellen niet alleen het verhaal van de collectie, maar verdiepen zich ook in de beeldvorming die er rond Congo is ontstaan. Ze werken daarvoor samen met Belgische en Congolese kunstenaars en experten, en met Antwerpenaren van Belgische en Afrikaanse afkomst.

De Ghanese schrijfster Yaa Gyasi maakte indruk met haar debuut 'Weg naar huis', een historisch epos over het lot van de Ghanezen sinds de 18de eeuw. Nu is er de roman 'Verheven koninkrijk', een portret van een Ghanees migrantengezin in de VS. Catherine Vuylsteke las het boek, dat verscheen bij De Bezige Bij.

 

 

Podcast Pompidou - dinsdag 13 oktober 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.