Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Pompidou 14 januari 2021

Herbeluister Pompidou 14 januari 2021Kunst & Cultuur

Nicky Aerts praat met Ellen Van Pelt over haar biografie over de vergeten Vlaamse schrijver Roger Van de Velde. Catherine Vuylsteke las 'Koningen van Shanghai' en Eric De Kuyper brengt op Art's Birthday een 'State of the Arts'.
© Archief Letterenhuis

Roger Van de Velde

Schrijver Roger Van de Velde belandde in de jaren 1960 in de gevangenis door zijn verslaving aan medicijnen. Collega-schrijvers, zoals Walter van den Broeck, namen het voor hem op. Vijftig jaar later wordt zijn literaire werk herontdekt. Vorig jaar werd zijn roman 'De knetterende schedels' heruitgegeven. En nu is er ook de biografie 'Deze wereld is geen ergernis waard', waarin schrijfster Ellen Van Pelt meer licht werpt op de man en zijn oeuvre. Beide boeken verschenen bij Vrijdag.

Twee Joodse families, de Sassoons en de Kadoories, bouwden begin 20ste eeuw in Shanghai een zakenimperium uit. Enkele decennia later konden ze vanuit Shanghai duizenden Europese Joden redden die bedreigd werden door het nazisme. De Amerikaanse journalist Jonathan Kaufman tekende hun verhaal op in 'Koningen van Shanghai', verschenen bij Prometheus. Catherine Vuylsteke las het boek.

Op 17 januari wordt over de hele wereld de verjaardag van de kunst gevierd, een uit de hand gelopen grap van kunstenaar Robert Filliou die nog elk jaar heel wat artistieke instellingen weet te mobiliseren. Ook het M HKA neemt er graag aan deel. Het traditionele verjaardagsfeestje valt door de coronamaatregelen aan duigen, maar Eric De Kuyper mag wel een State of the Arts uitspreken.

Podcast Pompidou - donderdag 14 januari 2021
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.