Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Pompidou 18-21 oktober 2021

Herbeluister Pompidou 18-21 oktober 2021Kunst & Cultuur

In Pompidou hoor je alles over het kunstenfestival Europalia en het Leuvense stadsfestival KNAL! Ook kunstenaar Rinus Van de Velde en filmmaakster Teodora Ana Mihai komen langs.
© SABAM, Belgium / KMSKB, Brussel | foto: J. Geleyns - Art Photography

Leo Marfurt, Flying Scotsman, 1928, Steendruk op papier, 101,5 x 126 cm

Maandag 18 oktober 2021

Op verkenning door het kunstenfestival Europalia Trains & Tracks, live vanop de tentoonstelling Sporen van moderniteit in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Europalia presenteert de trein als inspiratiebron voor kunstenaars, schrijvers en performers. Heleen Debruyne praat met artistiek leider Dirk Vermaelen over de tentoonstelling Sporen van moderniteit. Europalia brengt kunst ook op en rondom de trein. Caroline Dumalin voorziet hedendaagse kunst op het traject Oostende-Eupen met het kunstparcours Endless Express. Germaine Kruip herinnert met een performance in Antwerpen-Centraal aan de aanslagen in de stationsbuurt in 1981.

Dinsdag 19 oktober 2021

  • Teodora Ana Mihai vertelt in haar film La Civil over een sterke moeder die de strijd aangaat met de Mexicaanse drugskartels.
  • Marita Mathijsen gaat in haar nieuwe boek L op zoek naar de lezer van de 19de eeuw. Haar boek is uit bij Balans.
© Museo della Specola, Università di Bologna
Maria Clara Eimmart, Volle maan, 1693-98

Woensdag 20 oktober 2021

In 1931 lanceerde de Leuvense professor Georges Lemaître de theorie dat het heelal ontstaan is uit een oerknal. De big bang staat centraal in het Leuvense stadsfestival KNAL! Kosmoloog Thomas Hertog vertelt meer over het baanbrekende onderzoek van zijn verre voorganger Lemaître op de tentoonstelling Voorbij de oerknal in de Universiteitsbibliotheek van Leuven. Het ongrijpbare van het universum leidt tot existentiële vragen, waar religie een antwoord op probeert te geven. Daarover praten we met Liesbet Kusters, curator van Blik op oneindig in Parcum.

Donderdag 21 oktober 2021

  • Kunstenaar Rinus Van de Velde zet een nieuwe stap in zijn oeuvre: hij stapt over van houtskool naar kleurrijk oliepastel. Te zien bij Tim Van Laere Gallery.
  • Modeontwerper Martin Margiela toont voor het eerst beeldende kunst in Lafayette Anticipations in Parijs. Chris Dercon vertelt er meer over.
  • Christophe Vekeman leest het onthutsende boek Zelfmoord van de Fransman Edouard Levé, verschenen bij Koppernik.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.