Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Pompidou 18 mei 2021

Herbeluister Pompidou 18 mei 2021Kunst & Cultuur

Wat bindt en wat scheidt Vlaanderen en Nederland? Drie historici uit beide regio's gaan op zoek naar antwoorden in het boek 'De Lage Landen'. Catherine Vuylsteke richt de blik dan weer op West-Afrika, met nieuw werk van Imbolo Mbue.
© Koninklijke Bibliotheek België

De Lage Landen, weergegeven in 1583 door Frans Hogenberg en M. Aitsinger

De regio die we vandaag als België en Nederland benoemen, staat sinds de Middeleeuwen bekend als de Lage Landen. In de loop der eeuwen klitten de verschillende onderdelen van die regio samen en dreven ze ook weer uit elkaar. Op vraag van de culturele instelling Ons Erfdeel bogen drie historici uit Vlaanderen en Nederland zich over de gedeelde geschiedenis van het deltagebied aan de Noordzee in het boek 'De Lage Landen, een geschiedenis voor vandaag'. Twee van de auteurs zijn te gast bij Nicky Aerts: Marnix Beyen (UAntwerpen) en Judith Pollmann (Universiteit Leiden).

De Kameroenese schrijfster Imbolo Mbue onderzoekt in haar nieuwe roman de exploitatie van West-Afrika door Westerse multinationals en corrupte regeringen. Hoe mooi wij waren verscheen bij De Bezige Bij. Catherine Vuylsteke las het boek.

Podcast Pompidou - dinsdag 18 mei 2021
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.