Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister: Pompidou 19 oktober 2020

Herbeluister: Pompidou 19 oktober 2020Kunst & Cultuur

Architect Wim Cuyvers ontpopte zich tot schrijver met een bundel kortverhalen: 'L'autre'. Luc Rasson brengt het nieuwe boek van Javier Cercas mee, een schrijver in de ban van de Spaanse Burgeroorlog. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel halen uitzonderlijk de eigen collectie moderne en hedendaagse kunst uit het depot, en dat wilde Sara Debroey voor geen goud missen.
© KMSKB, Brussel / foto: J. Geleyns

Te zien op Be Modern: Josef Alers, 'Homage to the square. Signal', 1967

Wim Cuyvers is een man van veel ervaringen: hij werkte als architect, docent en essayist, realiseerde artistieke interventies en organiseerde wandelingen. Sinds jaren bouwt hij in de Jura aan een schuiloord voor mensen in nood. Daarbovenop is hij de komende jaren verbonden aan het Frans Masereelcentrum in Kasterlee. Het eerste resultaat van die samenwerking is een bundel met kortverhalen op: L'autre.

De Spaanse schrijver Javier Cercas stootte in zijn familie op een taboe dat veel Spaanse families verdeelt: zijn oudoom vocht tijdens de Spaanse Burgeroorlog 'aan de verkeerde kant'. Cercas pakt dit moeilijke onderwerp aan in zijn roman 'De koning van het schimmenrijk', verschenen bij De Geus. Luc Rasson onderzocht in 'Het lijk van de dictator' (uitgeverij Vrijdag) hoe Spanje omgaat met de naweeën van de Franco-dictatuur en las het boek van Cercas met veel interesse.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) hebben een schitterende collectie moderne en hedendaagse kunst. Helaas is die collectie zelden te zien. 150 werken, van Klee tot Tuymans, werden uitzonderlijk bovengehaald voor de tentoonstelling Be Modern. Sara Debroey ging kijken.

Presentatie: Chantal Pattyn

Podcast Pompidou - maandag 19 oktober 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram