Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister: Pompidou 20 oktober 2020

Herbeluister: Pompidou 20 oktober 2020Kunst & Cultuur

Rob van Essen heeft een nieuwe verhalenbundel uit. Warda El-Kaddouri is in de ban van de Amerikaanse schrijfster Audre Lorde. Brigitte Herremans zag For Sama, een schrijnende documentaire over het dagelijks leven tijdens de Syrische burgeroorlog.

Audre Lorde, gestorven in 1992 maar nog altijd brandend actueel

In 2019 kreeg Rob van Essen de Libris Literatuurprijs voor zijn roman 'De goede zoon'. Nu is er nieuw werk: de kortverhalenbundel 'Een man met goede schoenen', verschenen bij Atlas Contact.

Audre Lorde was schrijfster, dichter, feministe en activiste. Ze schreef over seksisme, racisme, discriminatie en identiteit. Ze stierf in 1992, maar haar teksten sluiten naadloos aan op de hete hangijzers anno 2020. De bundel Sister Outsider bevat essays en speeches en verscheen na meer dan 35 jaar voor het eerst in Nederlandse vertaling bij Pluim. Denker en journaliste Warda El-Kaddouri is gebeten door haar werk en organiseert een avond rond Audre Lorde bij PILAR en deBuren.

Eén van de opmerkelijkste films tijdens Film Fest Gent is de documentaire For Sama. Regisseur Waaed al-Kateab studeerde nog toen in 2011 de Syrische burgeroorlog uitbarstte. Jarenlang legde ze vast wat er om zich heen gebeurde, zowel op straat als in intieme familiekring. Midden-Oosten-experte Brigitte Herremans zag de film.

Podcast Pompidou - dinsdag 20 oktober 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.