Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister: Pompidou 22 oktober 2020

Herbeluister: Pompidou 22 oktober 2020Kunst & Cultuur

Nicky Aerts praat met journalist Matthias Declercq over zijn ontdekkingsreis naar het Nederlandse dorp Urk. Christophe Vekeman brengt werk van de Argentijnse schrijfster Samantha Schweblin mee en Jeroen Laureyns ontdekte de abstracte schilder Kurt Lewy in het Joods Museum in Brussel.
© Joods Museum van België

Wie was Kurt Lewy? We komen het dit najaar te weten in het Joods Museum in Brussel

Journalist Matthias Declercq probeerde voet aan wal te krijgen in Urk. Ooit een besloten vissersdorp in Nederland, nu gewoon een onderdeel van het vasteland. Maar het eilandgevoel is er na enkele generaties nog niet verdwenen. Bovendien houden de inwoners van Urk hun religieuze tradities in ere. Het hele verhaal staat in 'De ontdekking van Urk', verschenen bij Manteau.

De Duits-Joodse kunstenaar Kurt Lewy vluchtte voor de nazi's en kwam in Brussel terecht. Hij werd opgepakt en kwam terecht in de Kazerne Dossin in Mechelen, maar overleefde de oorlog. Na de oorlog legde hij zich toe op abstracte kunst. Het Joods Museum in Brussel wijdt een tentoonstelling aan zijn werk, in samenwerking met de Antwerpse galerie Callewaert-Vanlangendonck. Jeroen Laureyns ging kijken.

De Argentijnse schrijfster Samantha Schweblin krijgt wereldwijd lof voor haar roman Duizend ogen. Daarin neemt ze een samenleving in de ban van sociale media onder de loep. Christophe Vekeman las het boek, verschenen bij Meridiaan Uitgevers.

Podcast Pompidou - donderdag 22 oktober 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.