Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Pompidou 26 januari 2021

Herbeluister Pompidou 26 januari 2021Kunst & Cultuur

Nicky Aerts praat met fotografe Claudia Heinermann over haar project Siberian Exiles en met kunstenaar Boris Van den Eynden over zijn veelzijdige praktijk. Paul Robbrecht stelt BRUSK voor, een gloednieuwe kunsthal in Brugge.
© Claudia Heinermann

Tekening van Gintautas, een Litouwer die de deportatie naar Siberië overleefde

Fotografe Claudia Heinermann richt de lens op de littekens van Europa. Zo bracht ze het verhaal van de zogenaamde Wolfskinderen, Duitse kinderen die op het einde van de Tweede Wereldoorlog ontworteld rondzwierven, en werkte ze rond de burgeroorlogen in ex-Joegoslavië. In haar nieuwe project, Siberian Exiles, rakelt ze een vergeten geschiedenis op: het verhaal van de Balten die tijdens de Tweede Wereldoorlog op bevel van Stalin massaal naar Siberië gedeporteerd werden.

Boris Van den Eynden is een man van veel praktijken en evenveel nom de plumes. Tekstverwerking, vormgeving, literatuur, muziek en performance ... het is hem allemaal niet vreemd. En dat doet hij naargelang de situatie onder de naam Evelin Brosi, of Elvis Bonier, of Lorie Bevins ... Bij uitgeverij het balanseer verscheen onlangs zijn boek Thuis, een samenvatting van alles wat er ooit in de gelijknamige soapserie gebeurde.

De omgeving rondom het Groeningemuseum in Brugge wordt omgevormd tot een prestigieuze museumsite: BRUSK. Robbrecht & Daem Architecten en Olivier Salens Architecten zal er een nieuwe, duurzame kunsthal bouwen. Paul Robbrecht licht het ontwerp toe.

© Robbrecht & Daem Architecten
Zo zal de nieuwe kunsthal in Brugge eruit zien
Podcast Pompidou - dinsdag 26 januari 2021
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.