Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Pompidou 3 mei 2021

Herbeluister Pompidou 3 mei 2021Kunst & Cultuur

Chantal Pattyn heeft het over een nieuwe canon van de kunst in de Lage Landen met Marjan Debaene. Dirk Snauwaert nodigde de exuberante kunstenares Jacqueline de Jong uit naar Wiels. En Franc Schuerewegen vertelt waarom er zoveel heisa is ontstaan rond de Franse filosoof Michel Foucault.
© Foto Peter Tijhuis

Jacqueline de Jong, Playboy no. 1, 1964, olie op doek, Cobra Museum of Art, Amstelveen

CODART is een internationaal netwerk van museumconservatoren die zich specialiseren in oude kunst uit de Lage Landen. In de CODART Canon brengen ze 100 meesterwerken uit de Nederlandse en Vlaamse kunst bijeen. Het boek verschijnt bij Lannoo. Marjan Debaene van M Leuven, werkte mee aan het project.

In Wiels loopt een solotentoonstelling van de Nederlandse kunstenares Jacqueline de Jong. Noem een sleutelmoment in de naoorlogse kunst en ze was erbij, van Cobra tot de Situationistische Internationale. Dirk Snauwaert vertelt meer over haar werk.

En Parijs staat in rep en roer. De Franse filosoof Michel Foucault is van zijn voetstuk gevallen. Hij wordt postuum beschuldigd van pedofilie. Wat moeten we nu met zijn werk? Een vraag voor Franc Schuerewegen, docent Franse Letterkunde aan de UAntwerpen.

Podcast Pompidou - maandag 3 mei 2021
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.