Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Pompidou 30 november 2020

Herbeluister Pompidou 30 november 2020Kunst & Cultuur

Hoe groot is het draagvlak voor cultuur in Vlaanderen? En hoe kan de cultuurwereld inspelen op een veranderende samenleving? Chantal Pattyn vraagt het aan cultuursociologe Jessy Siongers, en gaat ook te rade bij Joost Fonteyne van het Klarafestival, Leen Laconte van OKO en Barbara Delft van De Federatie.
© Manuel Nägeli

Lopen de concertzalen na de coronapandemie opnieuw vol?

De cultuurwereld gaat door moeilijke tijden door de coronapandemie. Maar dat zijn niet de enige zorgen in de culturele instellingen. De gemiddelde cultuurparticipant vergrijst. Een deel van de bevolking gaat nooit naar musea, theatervoorstellingen of concerten en heeft daar ook geen interesse in. Zal de samenleving over 20 jaar nog willen investeren in cultuur?

Chantal Pattyn bekijkt het met sociologe Jessy Siongers, coördinator van het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie (UGent - VUB). Dat centrum onderzoekt sinds 2003 om de vijf jaar het cultuurbezoek van de gemiddelde Vlaming, en daar vallen wel wat trends uit af te leiden.

Daaruit blijkt onder andere dat de Vlaming massaal het eigen creatief talent ontwikkelt. Nog nooit werd er zoveel tekenles gevolgd, in koren gezongen of theater gemaakt. Barbara Delft, stafmedewerker van De Federatie, verklaart het succes van de amateurkunsten

Maar de veranderende samenleving en de digitalisering hebben een stevige impact op de cultuurparticipatie. Dat zijn ferme uitdagingen voor het Klarafestival, dat klassieke muziek wil verankeren in een stedelijke en diverse omgeving. Algemeen directeur Joost Fonteyne vertelt hoe hij dat aanpakt.

Hoe de culturele instellingen tegen die situatie aankijken, horen we van Leen Laconte, directeur van het Overleg Kunstenorganisaties.

Podcast Pompidou - maandag 30 november 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.