Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Pompidou 8 februari 2020 - Live in Kazerne Dossin

Herbeluister Pompidou 8 februari 2020 - Live in Kazerne DossinKunst & Cultuur

De tentoonstelling Fake Images in Kazerne Dossin waarschuwt voor de gevaren van fake news en samenzweringstheorieën. Chantal Pattyn praat erover met Arthur Langerman, Tomas Baum en Veerle Vanden Daelen.

Kazerne Dossin brengt de gevaren van discriminerende beelden in kaart

Arthur Langerman overleefde als kind de Holocaust. Zijn ouders werden vanuit de Dossinkazerne in Mechelen naar het uitroeiingskamp Auschwitz-Birkenau gedeporteerd omdat ze Joods waren. Zijn vader overleefde het niet.

In een poging te begrijpen waar de haat tegen Joden vandaan kwam, begon Langerman op volwassen leeftijd antisemitische propaganda te verzamelen. Met meer dan 8000 stukken is zijn collectie ondertussen de grootste in Europa. Een selectie daaruit is nu te zien in Kazerne Dossin.

Wat leert antisemitische propaganda uit het verleden ons over onze eigen samenleving? Tomas Baum en Veerle Vanden Daelen, respectievelijk directeur en adjunct-directeur van Kazerne Dossin, slaan de brug tussen verleden en heden. De tentoonstelling #FakeImages laat zien hoe propaganda en fake news ontstaan en in het slechtste geval de wereld veroveren.

Podcast Pompidou - maandag 8 februari 2021
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.