Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Pompidou 8 juni 2021

Herbeluister Pompidou 8 juni 2021Kunst & Cultuur

Nicky Aerts heeft het over misdaad in het interbellum met kunsthistorica Marjan Sterckx en over de veranderende tijdsgeest met documentairemaker Johan Van Schaeren. Christophe Vekeman brengt een Zweedse bestseller mee.

Een plaats delict uit het interbellum, te zien op Crime Scenes in Gent

Kunstwetenschappers die onderzoek voeren naar historische interieurs, vinden hun bronnenmateriaal op de gekste plaatsen. Zo blijken politiefoto's van de woningen waar een misdaad gebeurde ook veel te verraden over hoe mensen hun huis inrichten. Marjan Sterckx, verbonden aan de Universiteit Gent, speurde in gerechtelijke dossiers uit Antwerpen en Oost-Vlaanderen tijdens het interbellum. Het resultaat is te zien op de tentoonstelling Crime Scenes in studiecentrum Vandenhove in Gent.

Wat vandaag als normaal beschouwd wordt, kan binnen enkele decennia onacceptabel zijn. De laatste jaren gebeurt dat sneller dan ooit en de discussies in de samenleving lopen op als nooit tevoren. Johan Van Schaeren probeert de vinger te leggen op de grote maatschappelijke veranderingen in zijn documentaire Future Shocked, te zien op het documentairefestival Docville in Leuven.

Het familiedrama De overlevenden van Alex Schulman, verschenen bij De Bezige Bij, zou wel eens de must-read van deze zomer kunnen worden. Maar wat vindt Christophe Vekeman ervan?

Podcast Pompidou - dinsdag 8 juni 2021
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.