Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Pompidou op de Biënnale van Venetië

Herbeluister Pompidou op de Biënnale van VenetiëBlijf verwonderd!

De Biënnale van Venetië is één van de belangrijkste evenementen voor hedendaagse kunst ter wereld. Tijdens de openingsdagen strijkt Pompidou neer in het Belgisch paviljoen.

Op naar de Biënnale van Venetië, met Pompidou!

We hebben er wat langer op moeten wachten dan gebruikelijk. Door de wereldwijde coronapandemie schoof de 59ste editie van de Biënnale van Venetië een jaartje op. Maar nu is het eindelijk zover. Pompidou maakt je naar goede gewoonte wegwijs in het aanbod, met twee uitzendingen vanuit het Belgisch paviljoen, gepresenteerd door Chantal Pattyn.

Het Belgisch paviljoen wordt dit jaar ingevuld door curator Hilde Teerlinck en kunstenaar Francis Alÿs, op uitnodiging van de Vlaamse Gemeenschap. Ze presenteren er nieuw videowerk van Alÿs, waarin zijn fascinatie voor kinderspelen centraal staat.

Ook de buurlanden schuiven aan tafel. Jesscia Gysel vertelt meer over het werk van melanie bonajo, die Nederland vertegenwoordigt met een onderzoek naar intimiteit. Tina Gillen creëert een geschilderde installatie in het paviljoen van Luxemburg.

Ondanks de oorlog is ook Oekraïne aanwezig in Venetië, met een aangrijpende tentoonstelling georganiseerd door het Pinchuk Art Centre in Kiev. Een gesprek met artistiek leider Björn Geldhof.

Beluister hier de gesprekken met Francis Alÿs, Hilde Teerlinck, Jessica Gysel, Tina Gillen en Björn Geldhof.

Pompidou op de Biënnale van Venetië deel 1

Centraal op de Biënnale staat een internationale groepstentoonstelling, ondergebracht in het Arsenale (de voormalige Venetiaanse scheepswerven) en het stadspark Giardini. Onder de titel The Milk of Dreams brengt de Italiaanse curator Cecilia Alemani maar liefst 213 kunstenaars uit 58 landen samen. Kathleen Weyts (hoofdredacteur van het kunstmagazine HART) en Dirk Snauwaert (directeur van kunstencentrum Wiels) leggen hun impressies samen.

In de stad zijn er gedurende de Biënnale tal van tentoonstellingen, waarop o.a. de Belgische kunstenaars David Claerbout en Koen Vanmechelen present tekenen. En Barbara De Coninck zag de tentoonstelling van Marlene Dumas in Palazzo Grassi.

Tijdens de Biënnale sijpelt ook de rijke geschiedenis van Venetië naar boven. Tore Tom Denys komt met zijn ensemble Dionysos Now! naar de Santa Maria dei Miracoli. Ze wijden een concert aan de Vlaamse polyfonist Adriaen Willaert, die in de 16de eeuw vanuit de San Marco-basiliek een beslissende wending gaf aan het Europese muziekleven.

Beluister hier de gesprekken met Kathleen Weyts, Dirk Snauwaert, Barbara De Coninck, David Claerbout, Koen Vanmechelen en Tore Tom Denys.

Pompidou op de Biënnale van Venetië deel 2

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.