Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Pompidou over Erasmus

Herbeluister Pompidou over ErasmusKunst & Cultuur

Op 19 en 20 april staat Pompidou in het teken van Erasmus. Met de Nederlandse historica Sandra Langereis, die zonet een lijvige biografie over hem schreef. En met filoloog Jan Papy, die het tijdperk van Erasmus als geen ander kent.

Sandra Langereis borstelt in haar biografie een sprankelend portret van Erasmus

De Nederlandse denker Erasmus leefde in spannende tijden, op de overgang van de middeleeuwen naar de moderne tijd. De humanist reflecteerde over de grote vraagstukken van zijn tijd, van persvrijheid tot godsdiensttolerantie.

Erasmus is een spilfiguur in de Europese cultuurgeschiedenis. En toch is er nog een hoop dat we niet over hem weten, betoogt historica Sandra Langereis. In haar nieuwe biografie 'Erasmus, dwarsdenker', verschenen bij De Bezige Bij, ontgint ze minder bekende aspecten uit het leven en werk van Erasmus. Ze doorploegde daarvoor onder andere de duizenden brieven die Erasmus schreef over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Nicky Aerts brengt haar in gesprek met klassiek filoloog en filosoof Jan Papy (KU Leuven), die zowat alles weet over het humanisme in Europa.

Wie was Erasmus nu echt? Sandra Langereis vat het samen in één minuut:

Podcast Pompidou - 19 april 2021
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
Podcast Pompidou - 20 april 2021
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.