Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Pompidou van 1 februari 2021

Herbeluister Pompidou van 1 februari 2021Kunst & Cultuur

Chantal Pattyn praat met Michiel Riedijk over Gare Maritime in Brussel, een stad in de stad. En Dirk De Meyer trok naar CIVA, waar het Italiaanse ontwerpbureau Superstudio in de kijker staat.
© Filip Dujardin

Gare Maritime, een nieuw project van Neutelings-Riedijk op de Thurn & Taxis-site in Brussel

Ooit was de Thurn en Taxis-site in Brussel een plek waar post en goederen binnenkwamen en werden opgeslagen. Sinds die logistieke activiteiten werden afgebouwd, is de site in volle ontwikkeling tot een nieuw stadsdeel. En het Rotterdamse architectenbureau Neutelings-Riedijk drukt er een stevige stempel. Eerder bouwden ze er het gloednieuwe Herman Teirlinckgebouw voor de Vlaamse overheid. De voorbije jaren namen ze ook Gare Maritime onder handen, het voormalige goederenstation op de site. Voortaan komen wonen, werken en winkelen er samen, in een constructie waarin de historische architectuur wordt aangevuld met houtbouw en groen.

Het Italiaanse ontwerpbureau Superstudio duwde de architectuurwereld een radicaal andere richting uit in de jaren 1960. Het CIVA in Brussel brengt een overzicht van hun werk. Wat verderop, in ISELP, is het werk van een geestesgenoot te zien: de Italiaanse architect Gianni Pettena. Dirk De Meyer, docent architectuurgeschiedenis aan de UGent, ging kijken.

 

Podcast Pompidou - maandag 1 februari 2021
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.