Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Villa d'Este 13 februari: De jeugd van tegenwoordig

Herbeluister Villa d'Este 13 februari: De jeugd van tegenwoordigKlassieke muziek

In Villa d'Este deze keer geen trip naar Italië, en geen Franz Liszt, maar Belgische muziek door jeugdige musici van bij ons. We putten uit de cd Thinkin' About Belgium, een initiatief van vzw Young Belgian Talent. Het onbekende pianoconcerto komt recht uit ons archief in uw huiskamer terecht: het explosieve Pianoconcerto van Denise Tolkowsky uit 1958, met de vurige Eliane Rodrigues aan de piano.
© Bob Van Mol

Eliane Rodrigues

Thinkin' About Belgium is een dubbel-cd die gedeeltelijk tot stand gekomen is tijdens de lockdown vorig jaar. Componist Stefan Meylaers liet zich door de rust van die verplichte quarantaine inspireren tot het componeren van een reeks meditatieve pianostukken. De Gentse nachtraaf Ruben de Gheselle laat de inspiratie dan weer 's nachts stromen in Tonight I Can Write, een pianotrio. Via Gistelick en Geuns, komen we bij Jebel Musa van Felix Vermeirsch, een donker, maar energiek werk voor cello-solo. U krijgt ook een primeur: de eerste opname ever, van de Pianosonate in a van Lodewijk de Vocht. 

Het volgende uur speelt Brecht Valckenaers de modernistische Pianosonate van August Baeyens, ook nooit eerder op cd gezet! Van Maarten Lingier die we vooral kennen als pianist, horen we een creatie! Het mooie, breekbare, mogelijk op Dutilleux en Dubugnon geïnspireerde Poème voor viool en piano  gespeeld door hemzelf en violist Vilmos Cikos, de winnaar van de wedstrijd in 2015, aan wie hij het opdroeg. 

Ook oude bekenden passeren de revue: Eugène Ysaÿe, Joseph Ryelandt en Piet Swerts.

Het zijn allemaal composities voor een kleine bezetting: hobo, klarinet, viool, cello en piano. Sommige zijn solo-stukken. En al de muzikanten, op een paar uitzonderingen na, zijn laureaat of finalist van de wedstrijd Young Belgian Talent, een wedstrijd die jongeren recruteert die ouder zijn dan 15 en jonger dan 22. Een voorstadium dus van onze Supernova bij Klara

Na 16u houden we het rustig met de renaissancecomponiste uit Antwerpen, Leonora Duarte, met de jonge, ingetogen Leuvenaar Andreas Moulin, en barokmuziek gespeeld door Vox Luminis en I Muffati. Maar het blijft nooit lang rustig in Villa d'Este. Daar zorgt deze keer Eliane Rodrigues voor. Zij is soliste in het explosieve Pianoconcerto (1958) van de Belgische Denise Tolkowsky, echtgenote van wijlen Alex De Vries. Fasten seatbelts!

Na 17u decompresseren we weer met oorstrelende salonmuziek van Clémence de Grandval, met Edvard Grieg en de Waalse componist Vicor Vreuls. En als het buiten al behoorlijk schemert speelt Julien Libeer nog de dromerige Valses nobles et sentimentals van Maurice Ravel. Om af te sluiten nog een streepje jong Belgisch talent uit Luik, Guillaume Lekeu, op zijn 24e al overleden. Jammer voor België en de wereld daarbuiten.... maar zijn ster blijft schijnen. Blijf verwonderd!

Greet Van 't veld

Herbeluister Villa d'Este

Villa d’Este

Op zaterdagnamiddag nemen Greet Van ’ t veld en Werner Trio u mee in een muziekwereld die hen beiden nauw aan het hart ligt. Het betoverende Italië van Franz Liszt met zijn talrijke schitterende voorgangers is het vertrekpunt. Maar Villa d’Este is vooral een plaats van ontdekkingen: muziek uit de 20e en 21e eeuw, onbekend gebleven muziek van talloze gepassioneerde vrouwelijke componisten, een magistraal pianoconcerto uit de 19e of 20e eeuw, en een of meerdere parels uit de grot van Ali-Baba, het VRT-archief. Blijf verwonderd!

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Greet Van ’t veld 

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via villa@klara.be

Elke zaterdag van 14.00 uur tot 18.00 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.