Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Viva Verdi! Aflevering 3: La Traviata

Herbeluister Viva Verdi! Aflevering 3: La TraviataBlijf verwonderd!

Midden in de storm die zijn relatie met Giuseppina Strepponi ontketent bij zijn vader in Le Roncole, schrijft Verdi aan het slotstuk van zijn ‘populaire trilogie’. La Traviata is gebaseerd op de roman ‘La dame aux camélias’ uit 1848 van Alexandre Dumas fils. De courtisane Violetta Valéry maakt van het leven een feest: minnaars bij de vleet, drinkvrienden en veel geld. Maar dan wordt ze verliefd op de jonge Alfredo.

La Traviata

La Traviata is een opera met eigentijds thema over een dure prostituée die gedwongen wordt om de enige man van wie ze ooit gehouden heeft op te geven en vervolgens aan tuberculose sterft. Uit angst voor een fiasco verplaatst de directie van het theater La Fenice de actie naar de 17de eeuw.
Dat fiasco komt er toch:de volslanke vertolkster van Violetta is volstrekt ongeloofwaardig in de rol van terminale tbc-lijdster. Verdi houdt in La Traviata de 19de eeuwse bourgeoismaatschappij een genadeloze spiegel voor. 17de eeuwse kostuums of niet, het verhaal komt hard aan.
Samen met Michel Dutrieue, Johan Uytterschaut en Sylvia Broeckaert duiken we onder in de wereld van een demi-mondaine in het Parijs van de 19de eeuw.

VIVA VERDI Aflevering 3 La Traviata
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Viva Verdi

Giuseppe Verdi, een leven in opera.

‘Ik bepaal dat mijn teraardebestelling van de eenvoudigste soort moet zijn en bij zonsopgang of bij het luiden van de vesperklok dient plaats te vinden, zonder zang en muziek. Twee priesters, twee kaarsen en een kruis zijn voldoende.’
De componist van wereldberoemde opera’s zoals La Traviata en Aïda kon niet duidelijker zijn: geen drama wat zijn begrafenis betrof.
Toch staat heel Italië in rep en roer wanneer hij in een hotelkamer in Milaan een beroerte krijgt. De hotelmanager bestelt meteen zwarte gordijnen en de burgemeester laat stromatten leggen op de straat voor het hotel, zodat het lawaai van koetsen en het paardengetrappel gedempt wordt.
Wanneer na zijn dood een sobere stoet zijn eenvoudige lijkwagen escorteert, groeit de massa langs de straten aan tot 200.000 treurende mensen.
120 jaar overleed Giuseppe Verdi. Klara herdenkt de maestro met een 5-delige radioserie. Aan de hand van het verhaal achter vijf van zijn meest bekende opera’s, komt Verdi weer tot leven. Hoe werd de eenvoudige herbergierszoon ‘Beppe’ de Italiaanse operacomponist wiens triomfmars uit Aïda tot op vandaag in voetbaltribunes wordt meegebruld?
In Viva Verdi! Een leven in opera kijken we achter de schermen van Nabucco, Rigoletto, La Traviata, Aïda, en Falstaff.

Presentatie: Katelijne Boon
Samenstelling: Annick Lesage, Katleen Van Bavel en Mark Coppey
Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via vivaverdi@klara.be

Van 27 juni tot en met 25 juli, elke zondag van18 tot 20 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog te herbeluisteren via de site en de app.