Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Zeitgeist 28 mei 2021 over beeldvorming en diversiteit (3)

Herbeluister Zeitgeist 28 mei 2021 over beeldvorming en diversiteit (3)Blijf verwonderd!

Hoe mediamakers hun boodschap brengen is nooit neutraal. Wat doet dat met de geportretteerde? Geertje De Ceuleneer gaat op zoek naar de psychologische effecten van beeldvorming, en zoomt daarbij in op armoede.
© Aaron Doucett

Sinds het begin van de coronacrisis doen meer mensen dan ooit een beroep op de voedselbank

 Wat doet een mediaboodschap met de geportretteerden? Laten we de psychologische effecten onder de loep nemen.

Als mensen in armoede telkens op dezelfde manier aan bod komen, hoe gaan ze dan naar zichzelf kijken? Is de communicatie en beeldvorming een verlengstuk van uitsluiting?

Net zoals bij mensen met een beperking, lijken mensen in armoede in gescheiden werelden te leven. Zijn er overeenkomsten met landgenoten met een migratieachtergrond? Misschien spelen gedeeltelijk dezelfde mechanismen?

Je identiteit staat onder invloed van de blik in de ogen van andere mensen. Wat is het belang van ervaringsdeskundigheid als we aan de slag gaan met de beeldvorming? 

Geertje De Ceuleneer praat erover met Cindy Van Geldorp van het Netwerk tegen armoede en met psychologe en journaliste Leslie Hodge, auteur van 'Eenzaam tussen mensen', verschenen bij Lannoo. Naima Charkaoui heeft het over microkwetsingen en Mohamed Ouaamari getuigt over opgroeien in armoede.

Podcast Zeitgeist - 28 mei 2021
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Zeitgeist

De hete hangijzers van deze tijd, in een wereld in verandering. In Zeitgeist verdiepen journalisten zich in een thema dat hen op het lijf geschreven is.

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via zeitgeist@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app of te beluisteren als podcast.