Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Zeitgeist 7 mei 2021: Agism (3)

Herbeluister Zeitgeist 7 mei 2021: Agism (3)Blijf verwonderd!

Waarom heerst er afkeer voor het ouder wordende lichaam? Greet Van Thienen gaat in gesprek met antropologe Katrien De Graeve en relatietherapeut Alfons Van Steenwegen.

Hoe leren we van ons ouder wordende lichaam genieten?

Er is een stigma verbonden aan het oudere lichaam, zegt filosoof Martha Nussbaum, en dat heeft reëele negatieve effecten. Andere gestigmatiseerde groepen (LBTGQ+, vrouwen, zwarte burgerrechtenbewegingen, ..) vormden telkens een anti-afkeer beweging die het stigma transformeert in iets dat we kunnen omarmen. Er is dus dringend een Grijze Revolutie nodig.

Het ligt bij Ageism nog ingewikkelder, want sociale afkeer bij leeftijdsdiscriminatie houdt ook zelfhaat in. 

Volgens De Beauvoir kwamen de onverschilligheid en het negatieve beeld over ouderdom voort uit het idee dat de oudere anders is dan de gewone man of vrouw, en daarmee niet menselijk. Niet van dezelfde soort. Vreemd.

Greet Van Thienen verkent deze thema's verder met antropologe Katrien De Graeve en relatietherapeut Alfons Vansteenwegen.

Podcast Zeitgeist - 7 mei 2021
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Zeitgeist

De hete hangijzers van deze tijd, in een wereld in verandering. In Zeitgeist verdiepen journalisten zich in een thema dat hen op het lijf geschreven is.

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via zeitgeist@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app of te beluisteren als podcast.