Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister Zeitgeist over beeldvorming en diversiteit

Herbeluister Zeitgeist over beeldvorming en diversiteitBlijf verwonderd!

Hoe mediamakers hun boodschap brengen is nooit neutraal. Beeldvorming in de media bepaalt hoe mensen in de maatschappij worden behandeld en bekeken. Is communicatie een te weinig belichte kant van de identiteitsdebatten? Geertje De Ceuleneer trekt op onderzoek in drie afleveringen van Zeitgeist.
© Christina @ wocintechchat.com via Unsplash

We zijn vandaag niet alleen meer mediagebruikers, maar ook mediamakers

We zijn allemaal mediamakers geworden: posts op de sociale media, blogs, clipjes, foto’s met commentaren… Al dat aanbod toont hoe je naar de wereld kijkt.

De beeldvorming bepaalt hoe mensen in de maatschappij worden bekeken en behandeld. Hoe mediamakers hun boodschap brengen is nooit neutraal. Je woorden en beelden geven jouw positie weer tegenover mensen en groepen in de samenleving. Wat doet zo’n boodschap met de geportretteerden?

Misschien zijn de media wel de enige plekken waar een ontmoeting ontstaat tussen bepaalde groepen in de samenleving. Laten we dan hopen dat het een genuanceerde ervaring is en niet een eenzijdige vertekening van de werkelijkheid.

Mensen met een beperking, mensen in armoede, mensen met een migratieachtergrond, de verschillende seksuele identiteiten, hoe worden ze gerepresenteerd? Wat een verantwoordelijkheid!

Hoe kijken we naar andere mensen en wat zegt het gebruik van het woord ‘andere’ dan over u? Geen bibliotheken filosofie, psychologie of sociologie, maar communicatieleer. Een te weinig belichte kant van de identiteitsdebatten?

Zeitgeist

De hete hangijzers van deze tijd, in een wereld in verandering. In Zeitgeist verdiepen journalisten zich in een thema dat hen op het lijf geschreven is.

Presentatie: Werner Trio

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via zeitgeist@klara.be

Elke vrijdag van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app of te beluisteren als podcast.