Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ester Naomi Perquin wint Herman de Coninckprijs voor poëzie

Ester Naomi Perquin wint Herman de Coninckprijs voor poëzieKunst & Cultuur

De Nederlandse Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin heeft in Antwerpen de Herman de Coninckprijs gekregen voor haar bundel “Meervoudig afwezig”.

Campagnebeeld Herman de Coninckprijs

Uit ruim 100 bundels selecteerde de jury er eerst zes, allemaal van Nederlandse dichters, en uit die zes werd Ester Naomi Perquin (°1980) gekozen als winnaar. In de Arenbergschouwburg in Antwerpen kreeg ze de prijs overhandigd door de winnaar van vorig jaar, Peter Verhelst.

De titel van de bundel “Meervoudig afwezig” verwijst naar een gebeurtenis in de dierentuin, toen Perquin een moeder hoorde bellen met haar werk, terwijl haar kindje naar de olifanten keek. "Die vrouw was dus op twee plaats niet aanwezig, wellicht iets van deze tijd." Het gebeurt overigens wel vaker dat Perquin inspiratie put uit dialogen die ze opvangt. De gedichten gaan ook over de "hardnekkigheid waarmee dingen niet verdwijnen, " licht Perquin toe, met name haar overleden vader en God, in wie ze vroeger geloofde.

Dichter des Vaderlands

” is de vierde bundel gedichten van Ester Naomi Perquin. Ze schrijft ook columns en werkt mee aan radioprogramma’s. Ze was eerder stadsdichter van Rotterdam en op dit moment is ze aan een tweejarige termijn als Dichter des Vaderlands in Nederland bezig, met gedichten over verkiezingen, dodenherdenking, pleegzorg of de ramp met de MH17. Gelegenheidsgedichten schrijven doet ze graag en vlot, "dan heb ik het gevoel dat ik nuttig ben".

Dichter in de gevangenis

Ester Naomi Perquin werkte vijf jaar als cipier om haar studie te betalen; die ervaring verwerkte ze in de bundel “Celinspecties”. Ze schreef ook een reeks gedichten over de politie.

Perquin is al herhaaldelijk bekroond, onder meer met de debuutprijs van Het Liegend Konijn en de VSB poëzieprijs. Deze Herman de Coninckprijs levert haar 7.500 euro op.

Vaderfiguur

Dichter en journalist Herman de Coninck overleed in 1997 in Lissabon. Hij was en is een van de meest geliefde dichters van ons taalgebied. Ester Naomi Perquin heeft warme herinneringen aan zijn werk. Ze verloor haar vader op jonge leeftijd. "In de gedichten van Herman de Coninck zit veel vaderliefde. Dat is een bron van troost geweest in mijn jonge jaren."

Andere genomineerden voor de Herman de Coninckprijs waren debutant Joost Baars met “Binnenplaats”, Hester Knibbe met “As, vuur”, Marije Langelaar met “Vonkt”, Tonnus Oosterhoff met “Ja, nee” en Nachoem Wijnberg met “Voor jou, van jou”. In Vlaamse poëziekringen was er wat ontgoocheling omdat er geen werk van dichters uit Vlaanderen werd geselecteerd.

De Herman de Coninckprijs ziet er dit jaar anders uit dan vorige jaren. In plaats van een aparte debuut-, jury- en publieksprijs is er maar één prijs. De jury koos dit jaar zelf ook nog een "Beste Gedicht", en dat is "Aan het begin van de avond" van Nachoem Wijnberg. Het wordt niet op affiches verspreid zoals andere jaren, maar digitaal.

Genomineerden

De jury nomineerde zes dichtbundels die verschenen tussen 1 november 2016 en 31 december 2017, een van de genomineerde bundels is (verplicht) een debuut. De genomineerden -drie mannen en drie vrouwen- zijn:

Joost Baars met "Binnenplaats"
Hester Knibbe met "As, vuur"
Marije Langelaar met "Vonkt"
Tonnus Oosterhoff met "Ja, nee"
Ester Naomi Perquin met "Meervoudig afwezig"
Nachoem M. Wijnberg met "Voor jou, van jou"

In het verleden werden drie Herman de Coninckprijzen uitgereikt: een voor beste bundel, voor beste gedicht en voor beste debuut. Dit jaar is er één prijs voor Poëzie en die winnaar kan dus evengoed een debutant zijn.

In totaal beoordeelde de jury 101 dichtbundels. De uitreiking van de Herman de Coninckprijs vindt plaats op 8 juni in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Vandaag is het exact 21 jaar geleden dat de Vlaamse dichter overleed.

Bron: VRT NWS

In Espresso hadden we elke dag aandacht aan de genomineerden,. Die stukjes kan u hieronder gratis herbeluisteren.

Tonnus Oosterhoff met een gedicht uit de bundel 'Ja Nee'
'Vonk' van Marije Langelaar, uit de bundel 'Vonkt'
'Theologie van de stoel' van Joost Baars, uit de bundel 'Binnenplaats'
'Dit' van Hester Knibbe, uit de bundel 'As, vuur'
'In de tuin' van Nachoem M. Wijnberg, uit de bundel 'Voor jou van jou'.
'Conversatie' van Ester Naomi Perquin
Foto (c) Jan de Groen

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.