Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Heropstart voor amateurkoren en -blazers blijft uit

Heropstart voor amateurkoren en -blazers blijft uitKlassieke muziek

Op 3 juni kondigde de Veiligheidsraad aan dat de cultuursector op 8 juni kon herstarten. Maar dat geldt niet voor iedereen, want de amateurkoren en blaasorkesten blijven nog op hun honger zitten. Jan Matthys, directeur van Vlamo, kwam in Espresso vertellen over de onduidelijkheid die er voor hen is.
© Vlamo

Vlamo

Sinds 8 juni komt het culturele leven langzaam terug op gang. Maar de 2000 amateurkoren en blaasorkesten die Vlaanderen telt, kunnen nog niet heropstarten. Dat zorgt voor ontgoocheling, want op 3 juni leek de toekomst iets rooskleuriger voor hen: er was sprake dat opnieuw in groepjes van twintig gerepeteerd kon worden. Uit het basisprotocol cultuur van de Vlaamse regering bleek echter dat koren en blaasorkesten te risicovol waren om op te starten: moeilijk om afstand te bewaren en een snelle verspreiding van speeksel.

Dat is jammer, vindt Jan Matthys, directeur van Vlamo, die met zijn organisatie de amateurorkesten en -koren in Vlaanderen ondersteunt. “We hebben geen perspectief. Er is nog geen datum waarop we effectief terug kunnen beginnen spelen. Dat terwijl we al weken aan het overleggen zijn met de amateurkunstensector, cultuursector en het kabinet. De leden van de koren en orkesten zijn ontgoocheld. De laatste maanden is er veel digitaal met muziek geëxperimenteerd, en dat bracht veel solidariteit. Nu zijn ze pas als laatste in de rij om terug muziek te kunnen spelen.”

Voor veel amateurmuzikanten is hun koor of orkest een wekelijks geluksshot. Dat moeten ze nu al een tijdje missen.
Jan Matthys

Professionele koren en blaasorkesten mogen wel terug starten. “Dat is me toch onduidelijk, want het besmettingsgevaar is even groot. In Wallonië en het Duitstalig gebied in België mogen amateurkoren en –orkesten zelfs weer bijeenkomen. We zitten op een eiland en blijven met veel vragen zitten. Morgen komt er wel een nieuw overleg. Hopelijk levert dat concrete maatregelen op en een snelle heropstart voor de amateurmuzikanten.”

De ongerustheid bij Vlaamse amateurkoren en blaasorkesten

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.