Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Luc Steels

Herbeluister De Liefhebber met Luc SteelsBlijf verwonderd!

Katelijne Boon dook op zaterdag 28 april in de platenkast en de muzikale herinneringen van Luc Steels, professor Artificiële Intelligentie VUB, die vanuit zijn grote interesse voor muziek en kunst twee opera's schreef. 'Casparo' uit 2011 en 'Fausto' uit 2017. 'Fausto' wordt op 3 mei ek. uitgevoerd tijdens het and& summit & festival in Leuven met het Frascati Chamber Orchestra en Koor La Folia o.l.v. Kris Stroobants. (Heruitzending van 25 oktober 2014).

Prof. Luc Steels (c) VRT rr

Luc Steels (1952, Belsele) studeerde eerst talen en letteren aan de Universiteit Antwerpen, met een doctoraat in de taalkunde. Daarna studeerde hij computerwetenschappen aan het Massachusetts Institute of Technology (Cambridge, Massachusetts) met specialisatie in de Artificiële Intelligentie.

In 1983 kwam hij terug naar België als professor in de computerwetenschappen. Hij richtte het Laboratorium voor Artificiële Intelligentie op aan de VUB en verrichtte met zijn studenten en medewerkers baanbrekend werk op het terrein van kennissystemen, robotica, en taalverwerking. Zijn recent onderzoek gaat over hoe taal is kunnen ontstaan en hij maakt daarvoor computersimulaties en doet experimenten met robots die hun eigen taal ontwikkelen.

Hij is lid van de Koninklijke Vlaamse Akademie voor Natuurwetenschappen en van de Europese Akademie en heeft honderden wetenschappelijke artikels en een twaalftal boeken gepubliceerd.

Het menselijk brein is als een regenwoud, dat maak je ook niet zomaar na.
Luc Steels
De Liefhebber met Luc Steels

Daarnaast is Luc Steels totaal gefascineerd door muziek en kunst, dat waren zijn eerste interesses. Hij werkte samen met diverse visuele kunstenaars, onder meer Carsten Hoeller, Olafur Eliasson en Anne-mie van Kerckhoven, en theatermakers zoals Jean-François Peyret (met een stuk voor het theater festival van Avignon). Hij was tijdens de jaren zeventig aktief in de performance-kunst en nieuwe muziek, o.m. met Karel Goeyvaerts, Joris de Laet en Luc Mishalle. Sinds 2010 is hij ook bedrijvig als opera-componist. Twee opera’s intussen ‘Casparo’ uit 2011 en recent ‘Fausto’, die hij samen met de Spaanse neurowetenschapper Oscar Vilarroya schreef.

In ‘Casparo’, ontkracht hij de opvatting van de Amerikaanse futuroloog Raymond Kurzweill die ervan uitgaat dat vanaf 2045 robots intelligenter zullen zijn dan mensen. Ook in ‘Fausto’ vertaalt Steels zijn onderzoeksveld naar de scène. Dit keer vertrok hij van een eeuwenoude sage en klassiek operathema: het Faustverhaal. Mephisto is ditmaal een virtuele softwarepersona die in de cloud leeft en verschijnt in de gedaante van een hiphop-gangster. Fausto is een entrepreneur die bezig is met virtuele werelden en mind uploading. En Margherita is zijn vriendin, een app-ontwikkelaarster, die door overwerk en gebrek aan aandacht zelfmoord pleegt en op die manier in het netwerk van Mephisto terechtkomt. Mephisto aast deze keer niet op de geest van Fausto maar op zijn lichaam. Hij hoopt op die manier contact te krijgen met de echte wereld en zijn geest voort te planten in menselijke lichamen.

Werken aan die opera’s, zijn voor Luc Steels " van de fijnste projecten die ik heb gedaan, op heel veel vlakken. ook sociaal en emotioneel: het werken met de muzikanten. "

Meer info over Luc Steels en het VUB Artificial Intelligence Lab vindt u hier. En dit zijn de links naar 'Fausto' en naar het and& summit & festival.

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app