Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister De Liefhebber met Margot Vanderstraeten

Herbeluister De Liefhebber met Margot VanderstraetenKlassieke muziek

Katelijne Boon dook op zaterdag 19 mei in de platenkast en de muzikale herinneringen van schrijfster, journaliste en columniste Margot Vanderstraeten. Nu nog erg in de belangstelling met haar boek Mazzel Tov, waarin ze terugblikt op haar jaren als werkstudente bij een orthodox-joods gezin in Antwerpen. Intussen een succes in ons taalgebied en daarbuiten, Een heruitzending van 4 november 2017 n.a.v. de Koningin Elisabethwedstrijd en de tentoonstelling Buren 2018.
Foto van Margot Vanderstraeten © Tom Van Nuffel

Margot Vanderstraeten © Tom Van Nuffel

Mazzel Tov is een een succes in ons taalgebied en daarbuiten. Onlangs werd het bekroond met de E. du Perronprijs 2017 en het kreeg ook de prijs voor het beste religieuze boek 2017. In februari opende in Kazerne Dossin in Mechelen de fototentoonstelling Buren 2018, met foto’s van Dan Zollmann en fragmenten uit Mazzel Tov. Voor ‘Te Gek’ schreef ze onlangs de novelle ‘Het zusje van de buurvrouw’ over de vriendschap tussen de buren Louis en Zaida.

 

Margot Vanderstraeten leest en reist ontzettend graag en proeft gretig van de taal en het woord. Ze studeerde vertaler Frans-Spaans in Antwerpen, maar omdat ze het gevoel had iets aan de wereld te kunnen toevoegen, werd ze schrijfster.

Voor haar eerste roman “Alle mensen bijten” kreeg ze de Debuutprijs in 2003. In 2009 verscheen : de gastronomische roman “Mise en Place”, waarvoor ze in de huid kruipt van een driesterrenchef. In 2014: “Het Vlindereffect”, haar vierde roman, is dan weer zo internationaal als wat. Het hoofdpersonage reist rond om hotels te inspecteren en wordt het slachtoffer van een terroristische aanslag.Vliegen en journalistiek, ze vormen de broodnodige pendant voor haar leven als schrijfster. “Mij verplaatsen en letterlijk grenzen verleggen helpt me als mens om mijn leven te doorstaan.''

‘Mazzel Tov’ zat al dertig jaar lang in een schuifje in haar hoofd. "En daar zou het misschien nog gezeten hebben als ze in 2015 niet op een vliegtuig had gezeten met Adriaan van Dis, en met hem sprak over Israël. “Tot dan was ik me er niet bewust van dat ik dit verhaal in mij had. Onbewust zat het er natuurlijk al wel."

Je zou haast denken dat er op deze aarde eerst muziek was en dan pas de taal.
Margot Vanderstraeten
De Liefhebber met Margot Vanderstraeten, heruitzending

Naast journaliste en columniste o.m. bij Knack, De Standaard en De Morgen is ze meter van de Bibliotheek van Babel in de Permeke Bib van Antwerpen.

Vanderstraeten is ook een grote muziekliefhebber, vooral opera. “Had ik maar de gave om muziek te maken. Muziek is niet alleen levensnoodzakelijk voor mij, muziek is zelfs het leven. Muziek is universeel en kent amper de taalgrenzen die de literatuur wel kent. Je zou haast denken dat er op deze aarde eerst muziek was en dan pas de taal.“ Margot heeft een zwak voor opera gekregen toen ze als twintigjarige als suppoost werkte in de Antwerpse Opera. Ze mocht alle operavoorstellingen bijwonen en zo begon haar liefde voor opera. Wellicht omdat er ook hier weer een verhaal bij de muziek hoort, spreekt het haar zo aan. Het is volgens haar veel meer dan muziek, maar een eigen wereld.

Meer info over Margot Vandertraeten en Buren 2018 vindt u hier.

Op het programma:

Anoniem: Ora pro nobis (gregoriaans) door Psallentes o.l.v. Hendrik Van Den Abeele - Le Bricoleur LBCD/05
Ravi Shankar (gebaseerd op Raga Gunkali): Prabhati door Ravi Shankar, sitar; Yehudi Menuhin, viool - EMI CDC-7 49070 2
Cristobal de Morales: Officium Defunctorum: Parce mihi Domine door Jan Garbarek, saxofoon; Hilliard Ensemble - ECM 1525-445 369-2
Johannes Brahms: II. Intermezzo. Andante teneramente uit Klavierstücke op. 118 door Hélène Grimaud, piano - Erato 0630-14350-2
Agostino Steffani: 'Sposa, mancar mi sento... Deh non far colle tue lagrime' uit Tassilone (Act 5, Scene 5) door Cecilia Bartoli, mezzosopraan; Il Barocchisti o.l.v. Diego Fasolis - Decca 478 4732
Nusrat Fateh Ali Khan: Mera Sohna Sajan door Nusrat Fateh Ali Khan - World Music Netword RGNET-1078
Trad. Joods: Hassidic Melodies door The Burning Bush - Arc Music EUCD-1788

Richard Wagner: I. Der Engel, uit Wesendonck-Lieder, fünf Gedichte für eine Frauenstimme und Orchester WWV 91 (bewerking voor alt en kamerorkest) door Lucienne Van Deyck, mezzosopraan; Kamerorkest van de BRT o.l.v. Daniel Sternefeld - BRT AQIA_VRT_018275 (207.850)
Barbara: L'aigle noir 'dédié à Laurence' door Barbara - Philips 832 689-2
Kurt Weill: Dreigroschenoper: Kleine Dreigroschenmusik door London Sinfonietta o.l.v. David Atherton - DG 423 255-2
Mikis Theodorakis: Asma Asmaton uit The Ballad of Mauthausen door Maria Farandouri, zang - Fidelio 7
John Cage: In a Landscape door Alexei Lubimov, piano - ECM 461812-2 

In het gastenboek schreef Margot Vanderstraeten:

"Wij staan samen stil, wat een vooruitgang!"
Met veel dank voor de uitzending en de betrokkenheid!

Margot Vanderstraeten

De Liefhebber

Katelijne Boon duikt in het muzikale verleden en de platenkast van een bekende muziekliefhebber.

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Katelijne Boon

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via deliefhebber@klara.be

Elke zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app