Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Het abdijenweekend van Musica Divina brengt een totaalervaring naar Postel, Averbode en Tongerlo

Het abdijenweekend van Musica Divina brengt een totaalervaring naar Postel, Averbode en TongerloKlassieke muziek

Tussen 21 september en 6 oktober 2018 geniet u van de 6de editie van Musica Divina, het najaarsfestival van Festival van Vlaanderen Kempen in het religieus erfgoed van de Kempen. Het festival start traditioneel met een abdijenweekend in de abdijen van Tongerlo, Postel en Averbode. Dit weekend is goed voor een totaalbeleving van concerten, rondleidingen, abdijmaaltijden en lezingen.

Het motto van Musica Divina 2018 luidt Schaam je niet mens te zijn. Tijdens het Abdijenweekend staat de historische figuur van Jezus als mens centraal.

De abdijkerk van Averbode opent op vrijdag 21 september haar poorten voor Ricercar Consort onder leiding van de vermaarde Phillipe Pierlot. Via Buxtehude’s Membra Jesu Nostri staat Jezus als mens van vlees en bloed centraal in dit openingsconcert. Buxtehude baseerde zich op de middeleeuwse hymnencyclus Salve mundi salutare, zeven overdenkingen van het lichaam van Christus aan het kruis, van de voeten tot het gezicht.

In abdijen van Tongerlo en Postel kunnen festivalgangers genieten van een vol dagprogramma, met rondleidingen, een lezing, vespers, abdijmaaltijden en een beiaardconcert. Choeur de Chambre de Namur vult de abdijkerk van Tongerlo met muziek van de Naamse componist Jacques Arcadelt. Schola Gregoriana Pragensis, één van de referenties voor gregoriaanse zang, brengt in Tongerlo met Rosa Mystica aan eerbetoon aan de moeder van Jezus.

Onder het motto Schaam je niet mens te zijn, staat de mens centraal. Dat motto haalde het festival uit het gedicht Romaanse bogen van Tomas Tranströmer, de Zweedse Nobelprijswinnaar voor literatuur. Directeur Jelle Dierickx: “Tomas Tranströmer wist als geen ander dat muziek het medium is dat de innerlijke gewelven laat klinken en dat tot in het oneindige. Hemelse muziek, het adagium van Musica Divina, is alvast één van de meest bijzondere verworvenheden waarop we als mens trots mogen zijn.”

PRAKTISCH

21 september 2018 (20:00 - 22:00): Abdij Averbode - Herseltsebaan 2 - Averbode (Scherpenheuvel)
22 september 2018 (16:00 - 22:00): Abdij Tongerlo - Geneinde 1 - Westerlo
23 september 2018 (15:30 - 21:00): Abdij Postel - Abdijlaan 28 - Mol

Het volledige programma vindt u op: www.musica-divina.be.